Addiko Fusion Stage ugostio The Damned: U inat prokletoj kiši

8. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Jovan RIstić

Addiko Fusion Stage je delovao neobično pusto pred sam nastup britanskih punk legendi The Damned, toliko da sam se zabrinuo da jedan ovako kvalitetan sastav neće dobiti prijem koji zaslužuje. Srećom tik pred sam početak nastupa prostor ispred bine se popunio, a publika glasnim ovacijama poželela bendu dobrodošlicu u Novi Sad.

The Damned su legende koje su po mnogo čemu bili prvi među sebi sličnima. Prvi punk sastav sa prostora Velike Britanije koji je objavio sada već kultni album pod imenom Damned Damned Damned i prvi punk bend koji se otisnuo na turneju po SAD i time preneo duh ove scene preko okeana, a čiji se uticaj posebno ogleda u underground sceni Los Anđelesa. Stoga nije ni čudo što mnogi uticajni sastavi čija imena možda zvuče poznatije navode upravo njih kao svoje uzore.

Danas, gazeći samouvereno kroz petu deceniju postojanja, bend izgleda vitalno kao u svojim najranijim danima. Možda sa po kojom borom više, ali sa istom dozom entuzijazma. Zapanjujuće, ali svi članovi benda su zadržali mladalačku energiju koja ih je oduvek krasila.

Posebno je bila interesantna dinamika između dveju najvećih “faca” u bendu. Dave Vanian i Captain Sensible su kao jin i jang. Odenut u crno, Vanianov imidž je inspirisao imidž mnogih goth sastava kako je frontmen među pionirima tog stila, na bini i van nje. Međutim, ovog puta odlučio se na nešto drugačiji imidž, sveže obrijan u crnoj, kaubojskoj košulji. Sa druge strane je flambojantni Captain Sensible, čiji imidž je otelotvorenje punk stila, krunisan svojom prepoznatljivom crvenom beretkom.

“Ovo je kasno za mene, već je trebalo da budem u krevetu”, našalio se Sensible dok je najavljivao “Waiting for the Blackout”. Iako su njih dvojica svakako najupečatljiviji na sceni, ono što ovom bendu daje posebnu notu je činjenica da svaki član benda jedinstvena ličnost i svi čine slagalicu koja se zove The Damned. Jedan pogled na klavijaturistu i znaćete o čemu pričam. Monty Oxymoron je često napuštao svoje “radno mesto” da bi animirao publiku i eratično plesao po bini.

Nažalost, kiša koja je publiku držala u neizvesnosti i na nišanu od samog početka koncerta u jednom trenutku je oterala mali deo posmatrača, dok je ostatak nastavio da đuska po kiši uz klasike kao što su “Anti-Pope”, “The History of the World (Part 1)” i “Fan Club” koju je Sensible posvetio bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru. “Verujem da ga i vi ne volite”, konstatovao je gitarista sastava uz osmeh. Koncert su zatvorili velikim hitom “Smash It Up”, a sudeći po izrazima lica publike koja je lagano napuštala binu, utisci nisu mogli biti pozitivniji. Ukoliko je ikada bilo sumnje, The Damned su dokazali da punk nije mrtav.