Arkona na Explosive bini pod užarenim nebom

7. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Jovan Ristić

Međusobna ljubav koja se oseća na svakom koncertu koji je pagan metal sastav Arkona ikada održao u Srbiji ponovo se osetila sinoć na Petrovaradinskoj tvrđavi. Prigodno, kako ovogodišnje izdanje najvećeg domaćeg festivala upravo nosi naziv Leto ljubavi. Ovim nastupom, Arkona sada već tradicionalno svake treće godine donosi svoj jedinstveni muzički izražaj prožet bogatom ruskom tradicijom na Explosive Stage.

Ovog puta bend u Srbiju stiže lepim povodom, kako ove godine slave 15 godina rada. Za tih 15 godina bend je izrastao u jedan od vodećih pagan/folk sastava i svakako jedan od najpoznatijih ruskih metal sastava. Kako bi podsetili fanove da nisu zaboravili odakle dolaze i pored slave koje su u međuvremenu stekli, Arkona su povodom ovog jubileja objavili novo, presnimljeno izdanje debi albuma Возрождение.

Već od prvih taktova pesme “Покровы Небесного Старца” bilo je jasno da Arkona i dalje drže titulu miljenika domaće publike, deleći je možda samo sa nekoliko retkih sastava kao što su Sabaton, još jednim rado viđenim gostom festivala EXIT.

Iako je atmosfera bila vrela tokom celog koncerta, strasti su kulminirale već tokom izvođenja pesme “Гой, Роде, Гой!” koju je bend izveo na samom početku koncerta i time čak i najstidljivije naterao da skaču zajedno sa nijma. Nije izostala ni “Сербиа”, sada već neizbežna pesma u repertoaru ovog sastava kada god se nađu na ovim prostorima. “Slava braćo” uzvikivala je Maša, a od bine pa skoro do izlaza popunjen Explosive glasno je odgovorio ovacijama. Nisu izostale ni šutke pred binom, kao ni nekoliko zastava koje su se ponosno zaviorile u publici.

Koliko god puta nastupili pred publikom u Srbiji, članovi benda Arkona i dalje deluju nenaviknuti na ovako srdačan prijem, koristeći svaku priliku između pesama da svoju zahvalnost iskažu. Maša je još jednom dokazala da je vokal neverovatnih sposobnosti, smenjujući sa lakoćom pevanje, naricanje i oštre vokale na kojima bi joj mnoge muške kolege pozavidele. Ona i ekipa su gospodarili scenom kao iskusan bend svetskog kova, što ipak i jesu.

 

Pred sam kraj koncerta nebo je obasjao vatromet sa glavne bine, koji je mnogima na par trenutaka skrenuo pogled sa bine. Bend je za kraj ostavio pesme “Стенка на стенку” i “Ярило”, koje su čak i one koji su do tog trenutka pasivno posmatrali nastup iz pozadine naterale da se pokrenu. “Raz, dva, tri” je bilo dovoljno da masu baci u trans, i dok su neki na juriš krenuli u poslednju šutku, drugi su se uhvatili u kolo. Rečima “Slava braćo, slava Srbijo” Maša se oprostila od publike koja je ostala pod utiskom i postepeno se razišla.