Besana noć i doček jutra: No Sleep Festival za početak Exita!

6. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Nenad Šošić

Pre 18 godina, jedan maleni festival na obali Dunava okupio je nekoliko stotina entuzijasta i aktivista koji su se borili za svoje pravo da budu slobodni i srećni. Pre 18 godina, bez ikakve namere da odustanu i pokleknu, ti isti posetioci uspeli su da pokrenu lanac događaja koji je Srbiju postavio na mapu poželjnih delova sveta, za sve koji žele da je istraže i izgube se u njenoj lepoti. Pre 18 godina, rođen je EXIT.

Danas, EXIT je postao planetarni fenomen i prerastao je u gorostasa koji svake godine privlači par stotina hiljada posetilaca sa svih kontinenata, ujedinjenih sa ciljem da slave lepotu života sa prisutnom braćom i sestrama. Kako bi proslavio svoje punoletstvo i ovekovečio dve decenije aktivizma, EXIT je prigrlio još jednu proslavu – pola veka od čuvenog “Leta ljubavi 1967.”, kada je nastao revolucionarni hipi pokret koji zauvek promenio svet. Baš kao i hipici koji su se borili za mir, slobodu govora, ljudska prava i ravnopravnost, EXIT je prošao kroz istu borbu na kojoj počiva temelj festivala sa misijom da prenese poruke tadašnjeg pokreta, koje su današnjem svetu potrebnije nego ikad.

Kako godine prolaze, tako i festival evoluira, te je ovog leta ljubavi proslava produžena za još jedan dan! Petodnevno slavlje bez prestanka u Novom Sadu donosi nam čak dve inovacije na EXITu, a to su nulti dan na Petrovaradinskoj tvrđavi i No Sleep Festival, jedinstvenu atrakciju koju nazivaju „festivalom unutar festivala”.

No Sleep Festival na Dance Areni

Dobrodošli u zemlju bez sna. Dance Arena je postala dom novog festivala unutar samog EXITa i najavila velike promene koje će najverovatnije postati njen novi standard. Kao što postavlja standarde, No Sleep Festival na proslavi pola veka od famoznog leta ljubavi promoviše i polnu ravnopravnost. Kultna Arena ugostila je 5 tehno heroja (Jeff Mills, Lag, UVB, Dejan Milićević, Marko Milosavljević) i 5 tehno heroina (Ellen Allien, Paula Temple, Rebekah, Marta, Sugar Lobby), koji su rame uz rame plesali sa preko 20000 ljudi u sinhronicitetu.

Kako je EXIT ove godine ušao u novu eru svog postojanja, tako je i Dance Arena dobila novi izgled. Široka 55 i visoka 17 metara, nova bina ima preko 300 rasvetnih uređaja, 7 lasera poslednje generacije, prestižni Mayer MILO zvučni sistem i čak 328 kvadrata LED ekrana! Specijalno za ovogodišnji EXIT, jedan od vodećih svetskih VJ studija Dub Video Connection spremio je posebne vizuale za novu Arenu koji su famoznoj zelenoj sovi dali jednu kompletno novu dimenziju.

Čast da otvore nulto besano veče na Areni imale su Marta Gabrovšek iz Slovenije i Sugar Lobby iz Beograda, regionalne heroine andergraunda, da bi nakon njih usledio muški tandem Lag/UVB u b2b režimu koji se nestrpljivo iščekivao od njihovog poslednjeg zajedničkog nastupa na “đavi”.

Nakon maestralnog seta dvojice okorelih tehnaša, usledio je tvrdi spektakl dve dive sa beskompromisnim stavom – Paula Temple i Rebekah predstavile su svoj ekskluzivni hibridni nastup uživo i naelektrisale prisutne. Treba na glasiti da je Paula nedavno objavila svoj hvaljeni Decon/Recon projekat, dok je Rebekah na tvrđavu stigla na apsoultnom vrhuncu karijere uz veliku svetsku turneju sa novim albumom Fear Paralysis koji je izašao za Soma records, te je spoj ove dve umetnice od samog starta bio favorit ovogodišnjeg

Uzbuđenje je raslo i napetost je postala sve teža tokom pripremanja pulta za nastup američkog Viteza umetnosti Džefa Milsa, koji je na tvrđavu stigao spreman da raznese prisutne svojim specijani tročasovni setom. Pokretač čuvene tehno škole i osnivač njene najpoznatije organizacije Underground Resistance baratao je instrumentima hirurškom preciznošću, dok je njegov tempo menjanja traka zadivio prisutne.

Kada je Džef završio, pojava zanosne nemice Ellen Allien uticala je pozitivno na publiku, stimulišući ih da nastave u prethodnom ritmu – nema spavanja, zezanje je tek počelo. Jedna od ključnih figura elektronse scene Berlina nedavno je objavila svoj sedmi studijski album Nost koji je u celosti posvećen autentičnoj revjerskoj energiji prestonice Nemačke, te je izlazak sunca na Dance Areni upotpunio doživljaj njenog najnovijeg hita “Call me” .

Doživeti jutro na Dance Areni nije mala stvar i to će vam potvrditi svaki posetilac koji je iskusio njenu magiju. Odabir di-džejeva sa kojima publika doživljava trenutke izlaska Sunca od esencijalnog je značaja za kvalitetan užitak koji je karakterističan za Arenu, te je EXIT i ove godine izabrao sastav Milićević-Milosavljević da zatvori nulti dan festivala u svom maniru.

20/44 i Salon Des Amateurs preuzeli #NSNS

Kako je No Sleep festival preuzeo binu kolosalne Arene, tako se potrudio da i #NSNS stejdž bude sigurno sklonište za iskusne klabere i rejvere koji se uvek raduju nesvakidašnjem izboru muzike. Nakon što je na Petrovaradinsku tvrđavu dovela čuvene svetske klubove i organizovala žurke u Londonu, Barseloni, Briselu i drugim metropolama, #NSNS bina je ugostila Dizeldorf i Beograd u jedinstvenom spoju dva kluba – Salon Des Amateurs i 20/44.

Sporogoreći plesni uvod pružio je dobro poznati 20/44 rezident Schwabe, koji je u svom usporenom, ali energičnom maniru postavio notu večeri. Nakon njega usledio je čovek koji u dve reči savršeno povezuje dizeldorfski i beogradski klub, kao i Novi Sad u jedno – Vladimir Ivković. Majstor psihodeličnih zvukova sa lakoćom je uklapao raznobojne kockice zvuka u autentični mozaik zbog kojeg je izuzetno tražen u svetu elektronske muzike.

Usledio je live nastup Tolouse Low Trax koji je pored Ivkovića takođe rezident Salon Des Amateurs i njegov programski urednik. Osovina je legendarnog benda Kreidler i njegovi solo nastupi se opisuju kao šamanski, baš kao i današnj. Za razliku od prošlog puta kada je gostovao sa svojim bendom Toresch u klubu Drugstore i kada je svoj individualni live skratio na četrdesetak minuta, TLT je ovog puta spremio pravo muzičko putovanje koje je posetioce ostavilo u transu do nastupa poznate britanke.

Jane Fitz, miljenicu domaće publike, klaberi su dočekali raširenih ruku, a veštinu nagradili gromoglasnim aplauzem. Pored toga što je sa oduševljenjem dočekuje i publika Panorama Bara i Conreta, #NSNS je plovio na zvučnim talasim dobrog tehna i hausa, baš kao brod 20/44 koji je u nekoliko navrata ustoličio Jane kao vrhunskog selektora i u više navrata joj prepustio publiku sa punim poverenjem.

Čast da zatvori nulti dan na No Sleep Novi Sad bini dobio je Vitanov, deo famoznog beogradskog kolektiva Beyond House koji je dokazao da podmladak “broda” struja vuče u pravom smeru.

Kalkbrenner I Recondite na Areni, Red Axes i Denis Sulta na NSNS

Zvanični prvi dan festivala EXIT na Dance Areni protećiće u znaku nemačke kada će regionalni asevi Andrew Meller, Audiostorm i Fakir, legenda stadionskog tehna Paul Kalkbrenner, majstori melodije Booka Shade, live maestro Recondite i tehno vedeta Marko Nastić preuzeti jedan od najvećih plesnih podijuma na svetu, dok će #NSNS preuzeti čuveni Sub Club iz Glazgova u sastavu svojih rezidenata koji čine Denis Sulta i Harri and Domenic, izraelski bend koji preti da postane nova glavna atrakcija sveta elektronske muzike Red Axes i njihov kolega iz Boiler Rooma Moscoman, dok su za domaću podršku odabrani iskusni pionir i jedan od lidera domaće scene Vlada Janjić, te mladi house producent izuzetnog talenta Nemanja Krstić.