CEETEP na EXIT Festivalu

4. decembra 2015. — Autor: EXIT

Članovi Centralno-Istočno evropskog programa za razmenu talenata (CEETEP) dolazi na ovogodišnji EXIT Festival da obeleži poslednju godinu projekta.

Ideja za CEETEP je nastala 2006. godine na RegiON muzičkoj konferenciji u Budimpešti, sa idejom da postoji mogućnost da se stvori kulturološki most u regionu između zemalja i da se promovišu izvođači bez obzira na granice.

CEETEP je u julu 2011. godine postao ekspanzivni element već uspešnog Evropskog Programa za Razmenu Talenta, čiji je cilj promocija izvođača i njihovih repertoara širom Evrope. Tokom ovog perioda održale su se godišnje trening radionice na EXIT festivalu u Srbiji, gde je 2015. godine zvanično poslednji put kada će se sastati članovi ovog programa.

Radionice na ovogodišnjem festivalu će se baviti raznim temama uključujući: Načini prihoda i spremnost za izvoz, Izvođački/Menadžment Biznis Model i Međunarodni Biznis Partneri, Međunarodne Turneje, Producenti, Usluge Izdavačkih Kuća i Provajdera Digitalnih Servisa. Ažurirane rezultate i dostignuća CEETEP program će takođe biti objavljeni tokom posebne novinarske konferencije, zajedno sa više informacija o fokusu Eurosonic Noorderslag muzičke platforme.

Zajedno sa 18 CEETEP festivala iz 13 zemalja u CEE (Centralno-Istočno evropskom) regionu i CEE medijskim partnerima, Eurosonic Noorderslag i saradnički Sziget i Exit festivali su razvili plan podsticaja za promociju CEE izvođača i repertoara u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kako na festivalima tako i u medijima.

Radivši zajedno, CEETEP festivali i drugi medijski partneri su pomogli da više CEE izvođača nastupa širom regiona, kao i nastupima na Eurosonic Noorderslag, kroz čitavu Evropu i šire.

Još od samog početka CEETEP programa 2011. godine, 18 CEETEP festivala je predstavilo ukupno 78 nastupa sa 56 CEETEP izvođača. Ažurirani rezultati će biti objavljeni tokom novinarske konferencije EXIT festivala.

Zaključak projekta će obeležiti 13 izvođača iz Centralno-Istočno evropskih zemalja, koji će se naći u žiži fokusa u 2016. godini na 30. izdanju Eurosonic Noorderslag. CEE deo će organizovati: Fruzsina Szép (HU/DE), Exit (RS), Open’er Festival (PL), Pohoda (SK), Waves Bratislava (SK), Talinn Music Week (EE), Guna Zuika (Creative Industries Council at the Ministry of Culture, Latvia) (LV) and Eurosonic Noorderslag (NL).

Fruzsina Szép (Direktorka festivalske koordinacije i odnosima sa javnošću festivala Berlin i Lollapalooza Berlin – bivši programski direktor Sziget festivala (HU)): „Moja najiskrenija želja je oduvek bila da ojačamo razmenu izvođačkog repertoara, kao i saradnje i razmene znanja između zaposlenih u oblasti kulture, festivala, i medija u CEE regionu. Ujedinićemo svu pozitivnu energiju Centralnog i Istočnog Evropskog regiona u januaru 2016. godine. Izuzetno sam srećna, počastvovana, i zahvalna na prilici da učinim CEETEP projekat mogućim.“

Peter Smidt (kreativni direktor Eurosonic Noorderslaga):
„Sa manje-više polovinom stanovnika Evrope koji žive u Centralno-Istočnoj Evropi, Eurosonic Noorderslag veruje da je stvaranje većeg broja veza između Zapadne Evrope i Centralno-Istočne Evrope, već i osnaživanje postojećih od krucijalnog značaja. U potrazi smo za svim talentovanim ljudima u ovoj ogromnoj regiji i želeli bismo da pospešimo što više boljih poslovnih relacija između muzičkih profesionalaca i medija.“

Kako CEETEP radi?
Festivali u svakoj države mogu da preporuče 5 do 6 izvođača iz sopstvene zemlje. Ovi izvođači se stavljaju u bazu. Tokom naredne festivalske sezone, CEETEP festivali bukiraju izvođače iz ove baze, pritom one koji nisu iz njihovih zemalja, za nastup na svom festivalu. Ukoliko festival bukira CEETEP izvođača iz baze, dobija finansijsku podršku za potrebe promocije. CEETEP rezultati su prezentovani na Exit ili Sziget festivalima tokom leta. CEETEP izvođači koji nastupaju na najviše CEETEP nastupa će nastupati na Eurosonic festivalu naredne godine.

13 zemalja u fokusu u CEE grupi su:
Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvia, Litvanija, Poljska, Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovačka, i Slovenija. Pogledajte svih 18 CEETEP festivala NA OVOM LINKU.

Medijski partneri projekta:
Gazeta Wyborcza (PL), Polityka (PL), Interia (PL), Polskie Radio Czworka (PL), Metropotam (RO), Radio Belgrade 1 (RS), 370 (LT), LRT Opus (LT), Croatian Radio (HR), 24 sata (HR), TimeART.bg (BG), Radio Capital FM (LV), TVNET.lv (LV), Radio FM (SK), Týžden (SK), Latvian Radio 1 (LV), Full Moon Magazine (CZ), Radio Wave (CZ), Delo (SI), Radio Terminal (SI), MR2 Petöfi Rádió (HU), Neston (HU), Antenna 5 Radio (MK), Telegraf (MK), On.net (MK), Raadio 2 (EE), Rada7.ee (EE), Lietuvos Rytas (LT), SME (SK), Teraz Rock (PL).The CEE-fokus organizovaće: Fruzsina Szép (HU/DE), Exit (RS), Open’er Festival (PL), Pohoda (SK), Waves Bratislava (SK), Talinn Music Week (EE), Guna Zuika (Creative Industries Council at the Ministry of Culture, Latvia) (LV) i Eurosonic Noorderslag (NL).