Disciplin a Kitschme i gruvanje bez predaha

10. jula 2016. — Autor: EXIT

Tačno po redu vožnje u 22.30 Koja i ekipa, uredno svi u “dark” stajlingu osim bordo majice kojom je crnilo razbio Djeke sa usnom harmonikom, izleteli su na glavnu EXIT binu i odmah nas oduvali gruvom pesme “Zeleni zub” a zatim, bes pauze, i jednim od hitova sa novog, aktuelnog albuma “Opet.” – pesmom “Ruke u vis”.

Usledilo je skakanje tokom kojeg nas je Koja još jednom upozorio da “Ovisnik o moći” neće dobro proći. Kao i uvek na koncertima Discipline, muzička mašinerija je savršeno “šljakala” sa nafuziranim Rickenbacker-om koji sjajno komunicira sa drugim delom ritam sekcije – (relativno) novim bubnjarem Vul-om, propraćen žestoko moćnim Manjinim pratećim vokalima i začinjen usnom harmonikom.

“A sada ćemo svi zajedno da zapevamo našu poznatu pesmu, starogradsku”, bile su reči kojim je Koja najavio naredni hit “Neukusu treba reći ne!” i to “bilo kada ili bilo gde”, što je publika horski propratila. Ova suluda muzička rolerkoster vožnja se nastavila uz rolanje i uzvike imena jednog od Kojinih omiljenih muzičara ikad – “Jimi Hendrix!”, dok je vah-vah pedala diktirala redosled plesnih pokreta, da bi se sve prelilo u stari dobri hit iz londonske faze “I’ve got those technicolor eyes”.

Jedna od najsjajnijih stvari na koncertima Discipline je to što nam bend nikada ne daje šansu da predahnemo i prestanemo da se pomeramo i plešemo u vrtoglavom ritmu, pa je tako bilo i ovog puta, a kompletnom ugođaju je doprinelo i moćno Anya ozvučenje na glavnoj festivalskoj bini.

“Prestani da mrziš do sebe ako držiš, aaaaa, aaaaa!” pevao je Koja dalje uz neizbežne povike “jej!” propraćen skakanjem mase i mahanjem glavama u prvim redovima, konstatujući zatim: “fank je spas” – što, moglo se videti i čuti, isijava iz svake pore njegovog bića koje živi za muziku, kroz muziku i u muzici.

I kao da nas ovaj gruv nije dovoljno prodrmao, bend nas je pitao: “ako ti je glasno, da pojačam još malo?”. A naravno, uvek bi moglo još malo glasnije, što je potvrdila i publika ispred bine jer, zna se, “Samo disciplina pokazuje ti put, samo disciplina čuva tvoj um” – čuveni moto koji su svi, kao hipnotisani, na Kojin poziv “ajmo EXIT!” ponavljali zajedno sa bendom.

Ali definitivno najveću histeriju u masi izazvao je mega-hit sa poslednjeg albuma – pesma koja nas pita, podseća i upozorava: da li smo “Zaboravili rokenrol?!” kojom su DAK završili svoj nastup i napustili binu sa repetitivnim zvukom bas gitare ostavljene kod pojačala.