EXIT Avantura ponovo na vrhu evrope!

1. decembra 2015. — Autor: EXIT

Na ovogodišnjoj dodeli Evropskih festivalskih nagrada za 2014. godinu, morsko izdanje EXIT Avanture, Sea Dance u Budvi, proglašen je za najbolji evropski festival u kategoriji do 40.000 posetilaca po danu!

Za festivalske „oskare“ glasalo je rekordnih 1,2 miliona festivalskih fanova, koji su zajedno sa novinarima i ekspertima iz muzičke industrije sinoć na ceremoniji u holandskom gradu Groningenu proglasili pobednike u 12 glavnih i tri specijalne kategorije. U izboru za glavnu nagradu u kategoriji preko 40.000 posetilaca dnevno, prošlogodišnji pobednik EXIT festival, našao se među prva tri u Evropi! U konkurenciji sa više od 400 evropskih muzičkih festivala, te 12 finalista iz devet zemalja, EXIT je iza sebe ostavio i favorite kao što su nemački Rock am Ring ili danski Roskilde.

Nagrada je uručena direktoru EXITa i osnivaču Sea Dance festivala Dušanu Kovačeviću, koji se tom prilikom zahvalio svima koji su svoje glasove poslali na Petrovaradin i Jaz: „Posle nagrade za EXIT u 2014 primiti ovakvo priznanje za Sea Dance ove godine je znak da je koncept EXIT Avanture odlično primljen od strane publike iz celog sveta. U pitanju je jedinstven koncept na svetskom festivalskom tržištu sa dva festivala u okviru jedne velike Avanture. Postignut je istorijski uspeh, jer se prvi put dogodilo da debitantsko izdanje jednog festivala osvoji ovako značajnu nagradu. Nova nagrada je još jedna podrška naporima EXIT tima da poveže region, te da Srbija i ceo Balkan prepoznaju kreativne industrije i turizam kao istinske šanse za njihov razvoj i ekonomski rast.“
Prošle godine, Exit i Sea Dance festival imali su 260.000 posetilaca iz više od 50 zemalja sveta, a ove godine, zahvaljujući novim partnerstvima u Evropi, očekuje se porast inostranih gostiju.
Dodela Evropskih festivalskih nagrada bila je deo programa velike evropske konferencije Eurosonic Noorderslag koju svake godine poseti preko 3.200 delegata i predstavnika 400 festivala iz Evrope, uz nastupe stotina budućih muzičkih zvezda na oko 50 lokacija!
Ovog leta EXIT Avantura počinje na Petrovaradinskoj tvrđavi 9. i trajaće deset dana, sve do 18. jula na budvanskoj plaži Jaz! Exit festival slavi svoj 15 rođendan, a poznati su i prvi potvrđeni hedlajneri kao što su Motorhead koji će sa publikom proslaviti 40 godina neumornog rada, te Adam Beyer koji na Dance Areni slavi dve decenije na svetskoj tehno sceni.
Potvrđeni su još i popularni kalifornijski rokeri Eagles of Death Metal, nemački tehno velikan Chris Liebing, detroitski tehno tandem Octave One, domaća supergrupa Škrtice koju predvode Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa i Boris Mladenović iz Jarbola, a uskoro će biti objavljeni i brojni drugi izvođači na preko 30 festivalskih bina od Petrovaradina do Jaza!
Ulaznice za Exit Festival prodaju se i dalje putem sajta Exitfest.org. Za sve koji žele da pored ulaznica na vreme osiguraju prevoz i smeštaj na oba festivala, kompletni paketi mogu se pronaći na sajtu Exittrip.org, zvaničnoj turističkoj agenciji EXITa.