Kultni londonski bend Stereo MC’s na Sea Dance festivalu!

1. juna 2016. — Autor: EXIT

Kultni britanski elektro-fank-hiphop bend Stereo MC’s, nastupiće u petak 15. jula na glavnoj bini ovogodišnjeg Sea Dance festivala! Najljepša evropska plaža Jaz odjekivaće uz planetarne hitove kao što su „Connected“, „Step It Up“, „Creation“, „Ground Level“, „Deep Down & Dirty“ i druge. Njihov album „Connected“, prodat u višemilionskom tiražu, smatra se jednim od najboljih izdanja u istoriji savremene muzike, za koji su Stereo MC’s osvojili prestižne BRIT nagrade za najbolji album i grupu. U svojoj bogatoj karijeri Stereo MC su nastupili na nekim od najvećih svjetskih festivala rame uz rame sa imenima kao što suU2, Peter Gabriel, Jane’s Addiction, De La Soul i Happy Mondays. Čuveni britanski Telegraph uvrstio je njihov nastup na Glastonbury festivalu među 100 najboljih nastupa u istoriji ovog britanskog muzičkog giganta, zajedno sa koncertima grupaArctic Monkeys, The Chemical Brothers, Muse, Nick Cave & the Bad Seed, The Who i drugih. Svjetsku slavu stekli su i zahvaljujući sjajnim remiksima za izvođače kao što su Madonna, U2, Queen Latifah, PM Dawn i drugi.

Sastav Stereo MC’s osnovali su pjevač Rob Birch i DJ i producent Nick Hallam. Prijateljstvo su nastavili, otkrivši veliki potencijal koji muzički pravac hip-hopa ima na tamošnjoj britanskoj muzičkoj sceni.  Svoj debitantski Stereo MC „33-45-78“ snimili su pomoć DJ Cesara, bubnjara Owen Ifa i pratećeg vokala Cath Coffeya. Vrlo brzo objavili su i hit singl „Elevate My Mind“, koji se odmah našao na R&B američkim top listama. Proglašeni za predvodnke novog talasa urbane muzike u Britaniji, a članovi sastava postaju i miljenici brojnih muzičkih zvijezda kao što su Jungle Brothera, PM Dawn, Queen Latifah i Madonna. Album „Supernatural“ dodatno ih je pozicionirao na svjetskoj muzičkoj sceni, kao jedan od najkreativnijih i originalnijih bendova. Ono što ih je izdvojilo od svih je činjenica da su i danas jednako voljeni od strane rok publike, i da kao hip hop-dance-funk bend veoma često nastupaju na rock festivalima. Uslijedila su izdanja „Deep Down & Dirty“, „Paradise“, „Double Bubble“, kao i „The Emperor’s Nightingale“, koji uz korištenje vrhunske produkcije, te starog fanki sviranja basa, gitare, bubnjeva i vokala, svirajući instrumente zajedno dokazuju još jednom veličinu muzičkog stvaralaštva ovog sjajnog benda.

Ovogodišnje treće izdanje Sea Dance festivala održaće se ove godine od 14. do 16. jula na plaži Jaz. Nastupe su već potvrdiliSkrillex, Hurts, Sister Bliss – Faithless DJ Set, Lost Frequencies, Andy C, Filatov i Karas, Goldi, My Nu Leng, Sub Focus, Shy FX, Who See, a uskoro se očekuje objava ostalih izvođača.