Novi visokoenergetski talas za fanove tvrdog zvuka Explosive bine!

Mesto hodočašća za sve ljubitelje hardkora, metala, panka i ekstremnog zvuka uvek na svojoj bini predstavi furiozan program, od imena u usponu do legendi koje decenijama nepokolebljivo vladaju scenom.

13. maja 2019. — Autor: EXIT

Pored već najavljenih Peter and the Test Tube Babies, Arcturus, Entombed A.D, Total Chaos, Booze & Glory, Whitechapel, Soilwork, Das Ich i brojnih drugih, jakoj postavi Explosive bine pridružuje se još niz domaćih, regionalnih i svetskih faca spremnih za opasnu svirku, među kojima su Spermbirds, Atomski rat, Frozen Moonlight, Lower Parts Of Human Sludge, ROIR, Satori Junk, Senshi i Smut!

Prvog dana festivala, pored famoznih britanskih pankera i hedlajnera Peter and the Test Tube Babies, na scenu dolazi i hardcore punk bend iz Šida, Atomski Rat, čiju muziku prožima hladnoratovska tematika. Njihovi nastupi su čista kombinacija hardcore punka, thrash i noise metala, bez mesta za ravnodušnost.

Već idućeg dana, u petak 5. jula, pored velikana norveške muzičke scene Arcturus i vodećeg svetskog deathcore imena Whitechapel, nastupiće i doom metal sastav poreklom iz Italije, Satori Junk. Tvrd zvuk, glasni rifovi, klasičan uticaj iz sedamdesetih i tekstovi pesama koji crpe inspiraciju iz snova, noćnih mora i horor scena je ono što opisuje ovaj bend, čija je ideja da zarobe slušaoca u iskrivljenoj dimenziji na putu ka psihodeliji.

U subotu 6. jula, zvezde večeri biće kalifornijski hardcore pankeri Total Chaos i crossover banda Siberain Meat Grinder, a jaku potporu pružiće im jedan od najboljih i najuticajnijih evropskih hardcore punk bendova, Spermbirds! Nemački muzičari izgradili su svoje ime svirajući brojne koncerte širom kontinenta u drugoj polovini osamdesetih i početkom devedesetih godina, na našem prostoru nastupili su već dva puta, a kako kažu “poziv iz Srbije se ne odbija”. Njima će se pridružiti i metalcore sastav iz Makedonije, SMUT, karakteristični po svojim živim nastupima, na kojima isporučuju vrhunski performans i eksplozivni zvuk uz snažne gitare i brz ritam. Sa pet studijskih albuma iza sebe i rasprodatim velikim koncertnim arenama, imali su tu čast da dele scenu sa hardcore ikonama Madball, prošlogodišnjim hedlajnerima EXIT festivala. Posle višegodišnje pauze i u novoj postavi publici će se predstaviti i Reflections of Internal Rain, skraćeno ROIR, novosadski hardcore punk bend sa brojnim turnejama i koncertima širom Evrope.

Za eksplozivnu završnicu, pored giganata švedske death metal scene Entombed A.D. i Soilwork, pobrinuće se novosadski melodični death/metalcore sastav Frozen Moonlight, čiji je album “Dat Victoria Vires” iz 2014. godine proglašen za najbolje srpsko metal izdanje. Ovi momci koji su glavni “krivci” za osvežavajuću dozu modernog zvuka u melodic death metal krugovima srpske underground scene iza sebe imaju jedno studijsko izdanje, nekoliko singlova i novi album u izradi. Zvuk brutal death metala sa grindcore primesama donosi Lower Parts of Human Sludge, bend koji je nastao kao projekat članova sastava Korowai Kuru iz Sombora i koji predstavlja jedinstvenu kombinaciju na domaćoj sceni i ime o kojem se sve više priča. Još jedna zanimljiva pojava na domaćoj metal sceni jeste novosadski ragga metal bend Senshi, koji je za relativno kratko vreme uspeo da napravi proboj na sceni i da nakon samo godinu dana postojanja dobije priliku da ode na turneja po Japanu, kao i da izdaju album prvenac za japansku izdavačku kuću.

close-link