Ovde se pažljivo sluša: Craft Street & Fusion Beer Planet Pub

4. jula 2017. — Autor: EXIT

Na novoj Craft Street zoni Exit festivala, smeštenoj u čuvenoj Ulici starih zanata na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupiće najbolji domaći cover bendovi, koji su česti gosti poznatih beogradskih i novosadskih klubova, kao što su ABBA tribute bend i Guns N’ Roses cover sastav pod nazivom Jailbreak. Slušaćemo i Joe Cocker tribute band, kao i dobro poznati novosadski bend Gift, koji obrađuje hitove čuvenog elektro pop benda iz Engleske, Depeche Mode. Zabaviće nas i Amy’s House (Amy Winehouse tribute band), te Chiapas (Rage Against the Machine band), a iznenađenje nam pripremaju najbolji RHCP tribute bend sa ovih prostora, Ritam Sex-i-ja, kao i talentovani pop muzičar, Marko Louis.

Kao jedini festival koji je nastao iz društvenog aktivizma, koristeći snagu svoga brenda, misija Exita je da pozicionira sebe kao lidera u mobilisanju javnog mnjenja i donosioca odluka u oblasti razvoja mladih, kreativnih industrija i brendiranja destinacija. Stoga Exit tim na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Ulici starih zanata, organizuje svako veče tribine “Danas – magija dijaloga”, sa početkom u 19h časova, na kojima će eminentni sagovornici diskutovati o najaktuelnijim temama. U četvrtak, 6. jula, tema će biti “Izazovi i očekivanja u okviru projekta Evropska prestonica kulture”, a učesnici su Tibor Novak (Temišvar 2021), Emina Višnić, generalna direktorka projekta Rijeka 2020, Vladimir Rukavina (Maribor 2013.) i Kristijan Potiron (Košice 2013. i Plzenj 2015). Drugo veče festivala, u petak, 7. jula, tribina će biti posvećena borbi protiv diskriminacije, pod nazivom “Jednako različiti ili različito jednaki?”, na kojoj će učestvovati Goran Miletić, direktor za Evropu – Civil Rights Defenders, Stevan Filipović, filmski režiser i Nemanja Cvetković, predsednik udruženja mladih “Balkanac Балканац”. Moderatorka će biti koordinatorka programa Organizacije za ljudska prava i jednakost. Magija dijaloga se nastavlja i u subotu, 8. jula, sa temom o zajedničkom jeziku “Novi optimizam: Čiji je naš jezik?“ moderatorka tribine biće Milena Minja Bogavac, književnica i pozorišna umetnica, a učesnici tribine biće Snježana Kordić, lingvistkinja i autorka knjige “Jezik i nacionalizam“, Vladimir Arsenijević, pisac i predsednik udruženja KROKODIL, Teofil Pančić, novinar i publicista, Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar i Vlatko Sekulović, advokat ispred Pokreta “Novi optimizam“. Za završnicu festivala, koji baštini kulturu aktivizma, biće održana konferencija i panel diskusija “Dijalogom do razvoja Kineske četvrti“, na kojoj će reč imati Nemanja Milenković (Fondacija Novi Sad 2021), Vukašin Grozdanović (OPENS), Zdravko Vulin (producent), Pera Mirković, predstavnik umetnika tzv. Kineske četvrti i Slobodan Jović ispred Društva arhitekata Novog Sada.

Fusion Beer Planet Pub od ove godine biće i centar odlične muzike i sastajalište zanimljivih izvođača iz zemlje i regiona, među kojima su momci neobuzdane energije, višečlani ansambl iz Novog Pazara, Gospođo, bate!, kao i Plavi Ptičić, novosadska supergrupa i jedan od najboljih cover bendova sa ovih prostora. Njima će se pridružiti i alternativni rok bend iz Skopja, Vizija, zatim Crveni Vetar, melodični hard core punk bend iz Beograda i rezidenti Novog Sada, Moonshine Alligators, rockabilly cover bend.