Wu Tang Clan

Wu-Tang Clan

Nedelja, 9. jul — Gorki List Main Stage
Nedelja, 9. jul
Gorki List Main Stage

Wu-Tang Clan je obeležio prvu deceniju postojanja kao najluđa, najuticajnija, najavangardnija i najbolja grupa prethodne decenije, napisao je magazin NME 2005. godine, a taj opis je do danas ostao status quo. Istovremeno, čuveni Rolling Stone ih naziva „najboljom rep grupom ikada“, NME dodaje da su „zauvek promenili hip-hop“, a Billboard definiše njihov značaj jednostavnim „Wu-Tang je večan“.

Wu-Tang se od prvog albuma do danas na sceni pozicionirao kao standard hip-hopa i nacrt po kom se kroje muzičke karijere, od prvih nastupa u Teksasu kada su plaćeni falsifikovanom novčanicom od 100 dolara, do rasprodatih najvećih stadiona širom sveta.

Izdali su osam albuma, prodali preko 40 miliona primeraka, i tako stvorili opus kojim su redefinisali hip-hop kao žanr. Pored izvođača iz istog muzičkog stila na čiju su muziku i razvoj direktno uticali, poštovanje i naklonost Wu-Tang Clanu dali su i brojni velikani kao što su Bob Dylan, Eminem, Red Hot Chili Peppers, Quentin Tarantino, Mariah Carey, System of a Down, Jim Jarmusch i brojne druge svetske zvezde. Istorijski i muzički značaj benda prikazan je i kroz dokumentarni serijal „Of Mics & Men”, zatim i kroz igranu seriju „Wu-Tang: An American Saga”, rađenoj po knjizi osnivača benda „The Tao of Wu”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EXIT Festival (@exitfestival)

Od samog početka Wu-Tang čine potpune alfe, vođa i master vizionar RZA, zatim ratnici GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa i Cappadonna. Legendarni su upravo zbog snage, individualnosti i karaktera svakog pojedinog člana, čija je privrženost klanu toliko jaka da se međusobno doživljavaju kao porodica.

Formirani 1992. u Njujorku, inspiraciju su vukli iz kung-fu filmova i superherojskih stripova, a zaslužni su za neke od krucijalnih hip-hop numera sa kojima su postavili jake temelje unutar žanra. Samo njihov debitantski album „Enter the Wu-Tang (36 Chambers)”, objavljen 1993. godine, sada trostruko platinasto izdanje uvršćeno u Kongresnu biblioteku SAD-a, doneo je singlove „C.R.E.A.M.“ (Cash Rules Everything Around Me) i „Protect Ya Neck“, verovatno najprepoznatljivije pesme rep kanona. Odmah posle, njihov drugi album „Wu-Tang Forever” zauvek ih je zacementirao na sceni.

Exit Smeštaj

Hotel, vila, stan ili kamp.
Na tebi je da izabereš.

Exit Freedom 2018

Specijalna propusnica za čak
5 festivala u regionu.

*EXIT zadržava pravo izmene programa i izvođača bez prethodne najave.