Róisín Murphy priredila još jedan koncert koji će Exit pamtiti!

10. jula 2017. — Autor: EXIT

“Ko je Róisín Murphy?” Njeno lice i pre svega njen glas vam možda zvuče poznato. Možda ste gledali njen nastup na istom ovom mestu pre 14. godina kada je ovde proslavila svoj rođendan koncertom koji se i dalje prepričava. Toliko smo čekali da ova simpatična, ekscentrična pevačica ponovo zakorači na binu Exit festivala i podseti nas kako se u to vreme provodilo.

Od kada se bend Moloko razišao 2005. godine, bez previše pompe, Murphy je objavila četiri solo albuma, od kojih je poslednji “Take Her Up to Monto” objavljen prošle godine za izdavača “Play it Again Sam”. Upravo ovaj, kao i album “Hairless Toys”, objavljen 2015. godine činili su okosnicu liste koju smo ove večeri imali prilike da čujemo. “Snimila sam dosta muzike od kada sam poslednji put bila ovde”, konstatovala je pevačica.

Muzika koju ona stvara nije razvodnjeni pop kakav ste možda navikli da slušate na festivalima. Njenu muziku treba slušati sa potpunom posvećenošću da bi vas ista nagradila i da bi prodreli do suštine koja se krije tik ispod površine. I pored toga, njena muzika ima moć da pokrene masu. Njene česte promene kostima iz bogate garderobe koju je ponela sa sobom na binu naizgled simbolizuju sve slojeve koji formiraju njen autorski pečat. Njen nastup je isto tako teatralan, pun energije, a svojim moćnim a opet nežnim glasom vas prosto grabi i uvlači u svoj svet.

Uz pratnju četiri muzičara, Murphy se dotakla svoje diskografije kao i nekoliko hitova benda koji je proslavio. Verovatno je suvišno reći, ali upravo tokom pesama benda Moloko atmosfera je bila na samom vrhuncu, što je bilo posebno jasno tokom izvođenja dela pesme “Sing It Back”, tokom koje su ekrani mobilnih telefona osvetlili masu. Nema sumnje da se publika uželela benda i da im njihova muzika itekako nedostaje.

Na kraju nastupa, publika je bila vidno uzbuđena nastupom, verovatno željna bar još jednog celog seta. Nadajmo se da nećemo morati da čekamo još 14 godina da ponovo vidimo i čujemo predivnu Róisín.