Sasvim blizu zvezdanom nebu: [email protected] Planetarium

28. juna 2017. — Autor: EXIT

Pored najvećih muzičkih zvezda današnjice i izvođača širom sveta, koji će osvojiti Petrovaradinsku tvrđavu od 5. do 9. jula, publika Exit festivala će i ove godine imati priliku da se druži sa pravim, nebeskim zvezdama, uz brojne druge zabavne sadržaje, i sve to na [email protected] Planetarium zoni.

Planetarijum na Petrovaradinskoj tvrđavi poznat je kao mesto gde se okupljaju ljubitelji astronomije, a na ovogodišnjem Exitu, pored putovanja u svemir i otkrivanja njegovih tajni, program će biti začinjen i popularnim predavanjima koja će držati astrofizičari i fizičari sa Prirodno-matematičkog fakulteta i iz Australije. [email protected] Planetarium otvara svoja vrata posetiocima iz celog sveta, svake festivalske večeri od 6. do 9. jula sa početkom u 20h, kada će na programu biti naučno-popularna predavanja, gde će se predstaviti članovi Astronomskog društva Novi Sad, koji će nam približiti čari svemira.

Prve večeri tu čast imaće Tijana Prodanović sa UNS sa predavanjem Little Green Men: Science and Fiction. U petak, 7. jula, publici će se predstaviti njena koleginica Jovana Petrović sa Star Wars temom: Dark Side of the Universe. Trećeg festivalskog dana David Knežević će nam pričati o teraformiranju Marsa, odnosno procesu kroz koji planeta mora da prođe kako bi imala uslove za ljudski život, a predavanje nosi naziv Terraforming Mars. Konačno, Uroš Meštrić sa australijskog Univerziteta za tehnologiju u Sviburnu će zatvoriti festival temom Postcards from the Universe.

Svakog festivalskog dana biće održane projekcije pod kupolom sa početkom u 21h (From Earth to the Universe), 22h (Dark Matter Mistery) i 23h (Cosmic Origin Spectograph). Sva predavanja i projekcije biće na engleskom jeziku i biće izvedene u organizaciji Astronomskog društva Novi Sad, neprofitne organizacije, gde svi članovi, uglavnom studenti i profesori fizike i astronomije, volontiraju, i otvoreni su za građanstvo skoro cele godine. Zavirimo u najdublje misterije Sunčevog sistema i vidimo se na [email protected] Planetarium zoni!