Techno All-Stars za kraj 15. izdanja mts Dance Arene

10. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Nenad Šošić

Nakon prošlogodišnje proverene kombinacije, EXIT je odlučio da i ove godine nedelja bude pravi dan za čist tehno. Heroj beogradskih klabera Ilija DJoković i kragujevački teškaš Scalameriya sa publikom su napravili početne korake jedanaestočasovnog hodčašća u okviru četvrtog dana ovogodišnje mts Dance Arene.

Nastupi Fabrizia Rata kombinuju izuzetnu pijanističku tehniku sa kojom italijanski umetnik uživo kreira tehno zvuk, te je često zvan La Machina zbog svoje neverovatne sposobnosti da iz akustičnih instumenata izvuče dušu mašina. Fabrizio je predstavio svoj hibridni zvuk kojim je hipnotisao prisutne, dok je konstatno evocirao uspomene prisutnih sa fenomenalnog nastupa Džefa Milsa. Posmatrajući Fabriziovu multitasking tehniku sviranja na analognoj kavlijaturi i ritam mašinama istovremeno, valja se zapitati: “Da li je ovo novi nivo ‘live techno’ nastupa?”

Jedan od najvećih trijumfa srpskih umetnika na Exitu ostvarila je Tijana T koja je u udarnom terminu branila domaće boje i pokazala da elektronska scena Srbije ide uzlaznom putanjom. Nakon njenog prošlogodišnjeg nastupa na No Sleep Novi Sad bini, napredovala je do prestižnog mesta hedlajnera poslednjeg dana festivala, te je iz svoje torbe izvukla neke ekskluzivne i neobjavljene novitete koje smo prvi put imali prilike da čujemo na mts Dance Areni.

Usled nesrećnog porodičnog slučaja, Rødhåd je bio primoran da otkaže sve svoje nastupe, pa i set na mts Dance Areni. Umesto njega nastupila su dvojica etabliranih tehno glava iz Pariza Antigone i Francois X, koji su publiku držali na nogama do ranih jutarnjih časova i sa pojavom prvih zrakova sunca završili svoj nastup, te požurili da se pridruže ceremoniji zatvaranja No Sleep Novi Sad bine gde su zajedno sa Tijanom T i Dr. Rubinstein odradili četvorostruki back2back set u trajanju od četiri sata.

Na nastup Nicole Moudaber se ponekad mora čekati i do dve godine. Na sreću, EXIT je za svoje punoletno izdanje uspeo da primami tehno heroinu publikom od nekoliko desetina hiljada ljudi i audio-vizuelnim spektaklom nove generacije kako bi sa svog trona na Ibici došla u rovove Petrovaradinske tvđave, koju njen mentor Carl Cox hvali beskrajno.

Privilegiju da zatvori ovogodišnji EXIT imala je jedna od najznačajnijih umetnica na svetskoj elektronskoj sceni – Nina Kraviz! Sibirska trendseterka poznata je po beskompromisnim i energičnim DJ setovima sa muzikom koju mnogi se ne bi usudili da zavrte, a u proteklih godinu dana imala je završne setove samo na odabranim festivalima o kojima je posle pričala cela planeta. Nakon prošlogodišnjeg nastupa na Areni shvatila je šta dobro i provereno radi našu publiku, te je odlučila da poslednje atome snage izvuče kroz ples i time zatvori 18. poglavlje EXIT Dance Arene.

Avantura se nastavlja na festivalu Sea Dance

EXIT je gotov, ali ne i avantura! Ukoliko smatrate da vam nije bilo dovoljno muzike, a želite da se okupate i da vam bude banja, uputite se u pravcu Jaza gde 13. jula počinje novi Sea Dance na kome će nastupiti Fatboy Slim, Mind Against, Space Dimension Controler, South London Ordinance, Amelie Lens, Kobosil, Etapp Kyle, Denis Horvat, Insolate, TKNO, Filip Xavi i mnogi drugi koji vas čekaju na plaži da pored mora završe ovogodišnje izdanje EXIT Avanture.