Turizam na respiratoru: Regionalni eksperti dali procene za sezonu pred nama i pozvali na hitnu pomoć države

Turizam kao jedna od privrednih grana koja najviše puni budžete zemalja regiona, najugroženija je privredna grada usled pandemijske krize.

8. maja 2020. — Autor: EXIT

Procene Svetske turističke organizacije (WTO) su da će pad globalne turističke privrede, koja generiše preko 10% svetskog BDP-a, ove godine iznositi neverovatnih 70%, sa procenom da će potpuni oporavak ovog sektora uslediti tek 2023. godine. Neki od vodećih eksperata iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije sinoć su dali prve procene za sezonu pred nama na prvom regionalnom panelu poz nazivom “Turizam na respiratoru” koji je u okviru međunarodne onlajn konferencije “EXIT strategy” u organizaciji EXIT festivala pratilo preko 20.000 ljudi.

Po mišljenju svih učesnika neophodna je snažna podrška država ovom sektoru, bez koje će gotovo zasigurno doći do masovnih bankrota i snažnog porasta nezaposlenosti jer je prema zvaničnim podacima Svetske turističke organizacije, danas svaki deseti posao u turizmu. Jedan od zaključaka konferencije je i da će inovativnost prilikom kreiranja novih turističkih proizvoda biti ključna za oporavak, pogotovo imajući u vidu procene da će nove generacije biti prve koje će se odvažiti na putovanja, te da će države koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih.

Da turizam više neće u biti isti, kao što ni turizam 2019. nije bio isti kao pre 30 godina, istakla je Renata Pindžo, pomoćnica ministra zadužena za turizam, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. “Činjenica je da je ovo apsolutno vreme traženja novih kreativnih rešenja i upravo su to vremena u kojim će organizacije kao što je EXIT morati da daju taj kreativni doprinos. Promene se moraju događati i mi moramo da nudimo tu našu kreativnost, tu našu autentičnost. Privatni sektor zna da ima partnere u javnom sektoru i mi verujemo da ćemo naći zadovoljavajući, ili minimum zadovoljavajući momenat u periodu koji je pred nama. Samo u lancu solidarnosti možemo da ostvarimo bolji rezultat”, objasnila je Pindžo.

Sa tom se ocenom slaže i njen crnogorski kolega, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Damir Davidović: “Ova sezona neće biti ni slična u odnosu na prethodne, ali prostora ima i treba ga iskoristiti”, naveo je i dodao da su državne mere podrške neminovne: “Ono na čemu radimo je priprema mera koje treba da daju jasne pokazatelje kako mi vidimo crnogorski turizam narednih pet godina”, istakao je Davidović i podsetio da je crnogorska Vlada do sada donela dva seta mera podrške i da ih sprema još.

Da su gubici u turizmu već sad ogromni prvi je potvrdio Žarko Radulović, predsednik crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela “Montenegro stars” u okviru kojih je i čuveni Splendid u Budvi. “U ovom trenutku, mi smo bukvalno sa prometom na nuli. Kada su naši hoteli u pitanju, sve je otkazano do kraja juna meseca i stornirano je poslova u vrednosti od šest miliona i tri stotine hiljada evra. Troškova i to smanjenih, biće oko dva miliona evra. Imamo ogroman broj radnika i upravo to predstavlja veliki problem za države jer će se bez konkretnih mera pojaviti višak radne snage”, otvoreno je sinoć potvrdio čuveni hotelijer i dodao da je spreman da se bori za radnike: “Ja ću izaći ranjen, ali ne i mrtav, dok će mnogima bez pomoći biti preteško da izdrže sve ovo”.

Prema rečima predsednika Udruženja putničkih agencija u Hrvatskoj privrednoj komori Borisa Žgombe, pitanje je kada će se ponovo videti brojke koje su u turizmu ove zemlje ostvarene prethodne godine. “Turizam je nežna biljka, ali koja se znala do sada apsolutno čvrsto postaviti i opstati, pa će i dalje. Mislim da se moramo vratiti na ono što je hiperpotražnja donijela u prethodne tri godine, koja je izobličila turizam, resurse i sve zajedno”, objasnio je Žgomba i zaključio da je neophodno uspostaviti partnerstvo države i privatnog sektora: “Na njemu moramo itekako puno da radimo svi zajedno, javni i privatni sektor i tada uspeh neće izostati”.

Kreiranjem adekvatnih regionalnih turističkih proizvoda, kako ističe osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević, turizam može postati motor ekonomskog razvoja regiona, ali i više od toga: “Zaboravljamo da turizam nosi mnogo više od samo ekonomskog doprinosa. Ljudi se upoznaju i on ima svoj sociološki i mirovni karakter. U Nemačkoj se povela jedna bitna tema u prethodnom vremenu: da li je život samo preživljavanje ili je život nešto više? E pa turizam je to nešto više što doprinosi životu da bude onakav kakav bi trebalo da bude i zbog toga se moramo boriti za turizam i sve ono što on nosi”, poručio je Kovačević.

Moderator panela “Turizam na respiratoru” bila je Silvija Ilišković Balagović, konsultant za hotelske i turističke investicije, Hotelis d.o.o.. Konferencija “EXIT strategy” će jednom nedeljno donositi novi panel koji će moći da se gleda uživo ili u snimku na sajtu i Facebook stranici EXIT festivala, a realizuje se uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.