Zvonko Bogdan: Prvi tamburaš sa Petrovaradina

9. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Jovan Ristić

Gledao sam velikog vojvođanskog majstora tamburaške muzike, Zvonka Bogdana uživo više puta nego neke od svojih omiljenih bendova. Gledao sam ga u raznim okruženjima: koncertnim salama, trgovima i parkovima. Ipak, mogu vam reći da se videti ovog galantnog boema u samom srcu Petrovaradinske tvrđave, na bini Addiko Fusion ne može uporediti ni sa kojim drugim nastupom.

Možda vam gospodin Bogdan i Exit festival deluju kao nespojiv tandem, ali tu silno grešite. Videti njega na jednom od najvećih evropskih festivala koji se igrom slučajeva odigrava na tvrđavi bogate tradicije koju je sam opevao je kao sudar svetova, sudar generacija koji opet deluje kao potpuno prirodan spoj.

Nakon instrumentalnog uvoda od nekoliko pesama, Bogdan izlazi na binu pozdravljajući publiku iz Vojvodine, Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i cele Evrope koji su se ovde zadesili. Iako su već nastupali 2004. godine, Bogdanovi tamburaši su delovali iskreno zapanjeni reakcijom publike, koja je uz tapšanje pratila ritam svake pesme.

Bogdan je kroz sat vremena, koliko je njegov nastup trajao, održao nekoliko kratkih lekcija iz istorije, muzike i gospodstva utkane u njegovoj lirici praćenoj najkvalitetnijom tamburaškom muzikom. Tvrđavom su se zaorili hitovi kao što su “Evo banke cigane moj”, “Moja mala nema mane”, “Kad sam bio mlađan lovac ja”, kao i legendarna “Ko te ima, taj te nema”, koju često poistovećuju sa legendarnim kantautorom iako je autor pesme Bane Krstić iz sastava Garavi Sokak, kome se Bogdan ovom prilikom zahvalio na njoj.

Njegove pesme znaju svi, od onih koji svoje vreme provode u kafanama, do onih kojima je rejv način života preko ekipe sa Explosive, Reggae i Dance Arene. I stari i mladi, svi oni su se večeras okupili da ispoštuju prvog tamburaša sa Petrovaradina i na sat vremena otputuju u neko drugo vreme i kroz muziku posete boemsku prošlost svima omiljene tvrđave.