EXIT u potrazi za novom globalnom muzičkom zvezdom!

EXIT fondacija poziva sve izvođače worldmusic i etno žanra da se prijave na konkurs u okviru velikog međunarodnog projekta "MOST – the Bridge for Balkan Music" čiji je osnovni cilj razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje domaćih izvođača na internacionalnom tržištu.

13. april 2020. — Autor: EXIT

Zahvaljujući ovom četvorogodišnjem projektu, na kom je EXIT fondacija partner, svake godine će po deset izvođača sa Balkana dobijati podršku i veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni. Rok za prijavu na konkurs je 15. maj.

Više o projektu i prijave na konkurse na linku.

Ovo je samo jedan od ukupno četiri konkursa koji je pokrenut u okviru projekta MOST, pa su tako raspisani i konkursi za urbane kreativce, menadžere i druge profesionalce u muzičkoj industriji, kao i za festivale. EXIT fondacija će zajedno sa partnerima na projektu u naredne četiri godine koristiti različite strategije kako bi, ciljajući ključne tačke svetske muzičke industrije, podstakla karijere mnogih talentovanih umetnika, menadžera, festivala i institucija da se izbore sa svim preprekama obostrano korisne razmene između Balkana i ostatka sveta. U projektu učestvuju Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Albanija.

Pobednici konkursa dobiće različite mogućnosti za unapređivanje njihove karijere, ali i logističku podršku neophodnu za ostvarivanje internacionalne karijere. „MOST – the Bridge for Balkan Music“, finansiran od strane programa „Kreativna Evropa“, obezbedio je jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija, kao i finansijsku podršku za njegovo kreiranje i za učešće na internacionalnim nastupima, učešće na najvećoj svetskoj muzičkoj konferenciji „WOMEX 2020“ u Budimpešti, povezivanje sa drugim muzičkim profesionalcima na Balkanu, kao i finansiranje troškova izvođača vezanih za projekat.

Kriterijumi koji će biti važni u odabiru novih globalnih zvezda poteklih sa Balkana jesu umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost odabranih izvođača, popoularnost i umetnička vrednost performansa, razvijenost menadžmenta izvođača i drugo…

EXIT festival će naredne godine biti domaćin velikog događaja u okviru projekta.