Upoznaj Novi Sad

Staro gradsko jezgro

Staro gradsko jezgro Novog Sada čini urbani prostor Trga slobode, Zmaj Jovine i Dunavske ulice.

EXIT Festival Novi Sad

Trgom slobode dominiraju Gradska kuća izgrađena 1894. godine i Rimokatolička crkva imena Marijinog izgrađena između 1893. i 1895. godine, a krase ga još i Hotel Vojvodina, najstariji novosadski hotel (1854) i zgrada Vojvođanske banke (1892), dok se u blizini nalaze i zgrada Rimokatoličkog župnog ureda (1808), Srpska pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice (1776) i Sinagoga (1909).

Na samom trgu nalazi se i spomenik Svetozaru Miletiću, najznačajnijoj političkoj ličnosti i vođi Srba u Vojvodini u XIX veku, a delo je slavnog vajara Ivana Meštrovića.

EXIT Festival Novi Sad

U neposrednoj blizini su i Zmaj Jovina, jedna od najstarijih novosadskih ulica i Dunavska ulica – pešački prostori ispresecani pasažima u kojima je mnoštvo prodavnica, restorana, poslastičarnica i zanatskih radnji.

EXIT Festival Novi Sad

Među najznačajnije građevine u ovoj zoni ubraja se Vladičanski dvor Eparhije bačke, podignut 1901. godine, ispred kog je spomenik lekaru i pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju. U Dunavskoj ulici se nalaze zgrada Gradske biblioteke, Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, dok se na deo ulice naslanja Dunavski park, spomenik prirode i zaštićeno prirodno dobro čije je uređenje započelo krajem 19. veka.

EXIT Festival Novi Sad

Dunav

Pored obilaska Petrovaradinske tvrđave i gradskog jezgra, ne propusti da otkriješ sve lepote grada na velikoj reci. Dunav je „glavna ulica Novog Sada“, koji se na reku spustio ne samo najstarijim ulicama i reprezentativnim građevinama, već i novim gradskim četvrtima, šetalištima, plažama, čardama i vikend naseljima.

EXIT Festival Novi Sad

Na desnoj strani Dunava je Sremska Kamenica, deo Novog Sada koji se oslanja na obronke Fruške gore, u čijem centru su Srpska pravoslavna Crkva Rođenja Bogorodice i kuća u kojoj je živeo Jovan Jovanović Zmaj, a u kojoj je danas Zmajev Muzej. Naročito su atraktivni Kamenički park i Dvorac Marcibanji – Karačonji (1836) koji se u njemu nalazi.

EXIT Festival Novi Sad

Na levoj strani Dunava su mnoga interesantna mesta: Beogradski kej i brojne plaže duž obale, od kojih je Štrand najpopularnija gradska plaža opremljena svom potrebnom infrastrukturom i leti predstavlja jedan od najživljih gradskih prostora gde se održavaju sportska takmičenja, koncerti, festivali…

Ribarsko ostrvo i Kamenjar su vikend naselja gde se nalaze mnogobrojne čarde, restorani, turističko naselje, pristani i mesto odakle se možeš otisnuti u vožnju Dunavom i obići mesta poput Kamenjara, Mačkovog spruda, Rakovačkog Dunavca, Ljubavnog ostrva.

Okolina grada

Širi prostor grada Novog Sada se delom oslanja na Nacionalni park Frušku goru sa izletištima, očuvanim ekosistemima i kompleksom srpskih pravoslavnih manastira. U okolini grada su i salaši, seoska i vinska područja. Posetioci se mogu otisnuti duž četiri izletnička pravca:

ka Čeneju, starom bačkom selu koje je danas poznato kao naselje salaša koji čuvaju duh prošlih vremena, tradicionalan način života, domaću hranu i konje koji jure ravnicom;
ka Fruškoj gori, nacionalnom parku koji se prostire na oko 25.000 ha, a gde te čekaju Sremski Karlovci, Vrdnik, brojni manastiri, vinogradi i netaknuta priroda;
ka Futogu koji je posebno prepoznatljiv po proizvodnji kupusa, koja se u pisanim izvorima pominje još u XVI veku, dok je specifična sorta kupusa zaštićena kao proizvod sa geografskim poreklom;
ka Kovilju i okolini gde se nalazi specijalni rezervat prirode koji se prostire na 4.840 ha i stanište je retkih vrsta ptica.

Osim što je poznat po svojoj multikulturalnosti i po tome što je grad ljubavi i tolerancije, Novi Sad odiše velikim brojem mesta za dobar provod. Ovde se može pronaći bukvalno sve: od restorana sa lokalnim vojvođanskim specijalitetima, kafića, keja koji gleda na čuvenu Petrovaradinsku tvrđavu, preko omladinskih i kulturnih centara koji okupljaju alternativniju ekipu, pa sve do najpoznatije ulice za izlaske, ulice Laze Telečkog.

EXIT Festival Novi Sad

U najpoznatija mesta na kojima se Novosađani nalaze ubrajaju se Trg Slobode ili, poznatije, „kod Miletića“, katedrala, te Zmaj Jovina ulica u samom centru grada. U blizini se nalazi i uvek prepun Dunavski park, dok oni koji žele malo mirnije da provedu svoje vreme, mogu da se odluče za Limanski, Futoški, ali i Kamenički park.

Ovako skrojen, Novi Sad omogućava kako stanovnicima, tako i turistima, da u svakom trenutku pronađu upravo onaj kutak koji im najviše odgovara.

Foto: EXIT foto tim, Luka Šarac (Turistička organizacija Srbije)