Lokacija

EXIT Festival održava se u julu svake godine u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi koju mnogi smatraju jednom od najboljih festivalskih lokacija na svetu. Kao višestruko nagrađivani internacionalni letnji muzički festival, EXIT svake godine ugosti preko 1,000 izvođača na više od 40 bina i festivalskih zona.

Novi Sad

Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji i glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine, a predstavlja dom za oko 300,000 stanovnika i dom EXIT festivala.

EXIT Festival lokacija

Pozicioniran na Dunavu, sa Tvrđavom iz XVII veka, bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem i mnogobrojnim prestižnim manifestacijama, Novi Sad ima sve što je potrebno jednom savremenom turističkom centru. Pored Exita, kao planetarno popularnog zaštitnog znaka Novog Sada, tu su i temeljne institucije srpske kulture: Matica srpska, Srpsko narodno pozorište, Sterijino pozorje…

EXIT Festival lokacija

Kroz svoju tri veka dugu tradiciju, Novi Sad je bio i ostao poznat kao multinacionalna i multikulturalna metropola u malom, u kojoj se razlike doživljavaju i neguju kao prednost, te je tako EXIT svoju ljubav prema spajanju različitosti nasledio upravo od grada u kom je rođen. Grad Novi Sad nosilac je titule Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

Pored magične Petrovaradinske tvrđave, čije ćeš rovove i skrivena mesta otkrivati tokom festivala, u Novom Sadu te čekaju mnogobrojne turističke atrakcije koje će te napuniti energijom potrebnom za duge festivalske noći. Upoznaj Novi Sad još bolje i bliže na ovom linku.

Petrovaradinska tvrđava

Jedinstvenu lokaciju EXIT festivala odlikuje veoma bogata istorija. Naime, Petrovaradinska tvrđava kroz istoriju je bila deo moćnog Rimskog carstva, Kraljevine Ugarske, Osmanskog carstva, te Habzburške monarhije, a utvrđenje je više puta zidano i rušeno, dok je svoj današnji oblik poprimalo čitavih 88 godina. Jedna je od retkih tvrđava koja je u velikoj meri očuvana, te predstavlja jedinstven primer vojne arhitekture iz perioda Habzburške monarhije.

EXIT Festival lokacija

Za Petrovaradinsku tvrđavu vezuju se i brojne legende, a danas je krase brojne kulturne institucije, kulturna dešavanja i prepoznatljivi simboli. Šta je sve preživela i zbog čega je nazvana Gibraltarom na Dunavu možeš pročitati ovde.

Festivalske bine

EXIT festival svake godine, na više od 40 bina i zona smeštenih među zidinama Petrovaradinske tvrđave, kroz vrhunsku produkciju publici donosi nastupe izvođača različitih muzičkih žanrova.

EXIT Festival lokacija

U samom srcu Tvrđave, sa upečatljivim ambijentom i kapacitetom od preko 35,000 ljudi, nalazi se Gorki List Main Stage koji je ugostio neka od najvećih imena rok, pop, hip-hop, pa sve do house muzike!

Oči globalne elektronske muzičke scene svakog leta usmerene su ka kolosalnoj mts Dance Areni čija magična svitanja ni posetioci ni izvođači nikada ne zaboravljaju.

Besane noći garantuje NSNS bina donoseći na Tvrđavu atmosferu najboljih svetskih klubova.

Fusion Stage, poznat po spajanju nespojivog, jedna je od najvećih bina na festivalu i važi za binu koja ima sve!

Ako voliš hardkor, metal, pank i ostale podžanrove ekstremnog zvuka, usijana atmosfera čeka te na Explosive bini.

Mesta na Tvrđavi ima i za Gang Beats Stage, X-Bass Pit, Wenti Wadada Positive Vibrations Reggae Stage, Gaia Trance Stage, Latino Stage i mnoge druge.

Foto: EXIT foto tim, Luka Šarac (Turistička organizacija Srbije)