Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019.

16. novembra 2016. — Autor: EXIT

Grad Novi Sad, nakon osvajanja prestižne titule Evropske prestonice kulture 2021. godine, proglašen je i za Omladinsku prestonicu Evrope! Ta titula se dodeljuje evropskom gradu na period od godinu dana, a u tesnoj konkurenciji sa francuskim gradom Amiensom, britanskim Deri Siti & Straban i Mančesterom i italijanskom Peruđom, Novi Sad je odneo pobedu za 2019. godinu! U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i programe razvoja za mlade.

Posle finalne prezentacije projekta "Novi Sad – Otvara vrata", koju je održala novosadska delegacija u Varni, 11 članova stručnog žirija donelo je odluku da upravo Novi Sad ponese titulu Omladinske prestonice Evrope 2019.

Nakon manifestacije „Opens Day“ u samom centru grada, te otvaranja prvog „Omladinskog kluba“, a zatim i slanja detaljne aplikacije na preko 200 stranica doneta je i ova istorijska odluka za Novi Sad.

Kandidatura Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je bila svojevrsni poziv mladima da se aktivno uključe u sopstveni razvoj i izgradnju sopstvene nezavisnosti, a zato je moto kandidature bio „Opening doors“.

Ovo je veliki uspeh za Novi Sad da u samo jednoj godini postane Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica mladih 2019. godine. Time se Novi Sad, uz to što je domaćin jednog od vodećih evropskih festivala, i definitivno pozicionirao kao nezaobilazna destinacija u Evropi.

EXIT fondacija inicirala je i vodila proces kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine i dovela Novi Sad do samog finala, dok su omladinske organizacije Novog Sada nastavile započet proces i vodeći kandidaturu za 2019. godinu donele Novosađanima pobedu.