Od mekanih melodija hausa do tvrdog esid tehna: Drugo veče na Areni i NSNS-u

6. jul 2019. — Autor: EXIT

Piše: Nenad Šošić

Nakon prvog dana na najvećim elektronskim binama festivala EXIT, kojima je dominirao tehno u svim svojim oblicima, usledilo je pravo osveženje u vidu haus muzike. Zvuk pozornica mts Dance Arena i No Sleep Novi Sad bio je podeljen na dva dela, od kojih je prvi bio mekaniji i melodičniji, dok je drugi bio rezervisan za popularni tvrdi zvuk.

Šarena melodija mts Dance Arene

Tradicionalno zagrevanje za najveće zvezde elektronske scene na Areni sprovode domaći i regionalni asevi, te su u noć obojenu razigranim hausom i melodičnim tehnom uveli Techa, Runy i Kristijan Molnar. Na njih se nastavila jedna od najpopularnijih žena u svetu elektronske muzike, svestrana Peggy Gou koja je nakon Beograda posetila i Novi Sad, te razmrdala prisutne na kolosalnoj mts Dance Areni. Preko 25.000 ljudi plesalo je uz pulsirajuće bitove i zarazne vokale famozne Korejanke, nakon koje je nastupio dobro poznati Paul Kalkbrenner.

Famozni Nemac redovno puni stadione širom sveta, dok mu je novosadska arena dobro poznat teren. Sa prisutnima je podelio intimne životne momente sa svog novog albuma „Parts of Life“, te je evocirao brojne uspomene himnom „Mad World“ i brojnim drugima. Usledio je nastup uživo Johannesa Brechta koji je svojom mešavinom hausa, minimala i tehna napravio most između svojih nemačkih kolega. Tek-haus mag Boris Brejcha sa pravom nosi masku dvorske lude koja nepogrešivo stimuliše pozitivnu emociju. Nakon nekoliko nastupa u Beogradu, svojim nastupom na Areni potvrdio je da njegov hi-tech minimal zvuk provereno „radi“ domaću publiku u masivnim hangarima i pozornicama pod vedrim nebom.

D-Edge takeover bine No Sleep Novi Sad

Drugo veče na #NSNS bini obeležilo je preuzimanje brazilskog super-kluba D-Edge. Ekipa iz Sao Paola mesecima se pripremala za nastup u Novom Sadu, te se mogao čuti širok spektar zvukova koji inače promovišu u svom klubu. Putovanje kroz džungle i prašume Amazona do rajskih plaža i nepreglednih betonskih blokova započeo je srpsko-brazilski duo Duc in Altum. U stopu su ih pratile Blancah i Giorgia Angiuli koje su svojim melodičnim zvukom zavele prisutne i pripremile ih za rezidenta kluba D-Edge, Renata Ratiera.

Nakon što je ekipa iz masivnog Sao Paola predstavila sebe, na red je došao popularni tehno zvuk koji je naelektrisao publiku. 999999999 su se vratili u Srbiju posle prošlogodišnjeg nastupa u Beogradu kojim su razneli domaću publiku i ostavili ih željnim za još. Njihov live act od 75 minuta poslužio je kao uvertira za dugoočekivani hardverski nastup uživo koji su izveli Monosaccharide i Lag. Nakon mora esida, tvrdog „gaženja“ i tople analogne atmosfere, pečat na kraj drugog dana bine No Sleep Novi Sad udario je britanski mag Blawan svojom mešavinom teškog, eksperimentalnog tehna sa „ostrva“.

Večeras Solomun + Tale of Us na Areni, a Bassiani preuzima NSNS

Večeras će mts Dance Arena odjekivati zvucima Solomuna, dua Tale of Us i Adriatique, dok će regionalne zvezde u usponu Coeus, Lawrence Klein i Forniva zagrejati za nastup uživo holandskog umetnika srpskog porekla Satori. No Sleep Novi Sad preuzima klub Bassiani poznat po svom buntovničkom pokretu u Gruziji, te će Klaus, Dadub, JASSS, NDRX, Zitto i DVS1 naoružani tehnom do zuba braniti andergraund kulturu.