Otvoren konkurs za HEMI muzičke nagrade 2023!

Otvoren je konkurs za HEMI muzičke nagrade (HMA) za 2023. godinu.

28. novembar 2022. — Autor: EXIT

Hub za razmenu muzičke inovacije (HEMI) solo izvođačima i bendovima pruža priliku da ubrzaju razvoj međunarodnih karijera kroz program obuke, umrežavanje i saradnju sa muzičkim ekspertima, a podržan je programom Kreativna Evropa. Nagrada za pobednika biće 5.000 evra za pokrivanje troškova stvaranja sadržaja, promocije i nastupa na velikom evropskom muzičkom festivalu, a konkurs će biti otvoren do 8. januara.

Čak 27 izvođača i bendova iz devet evropskih zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope biće selektovani u prvoj fazi Hemi muzičkih nagrada 2023. Devet finalista proći će u drugu fazu i na taj način dobiti priliku za personalizovanu podršku međunarodnih stručnjaka iz muzičke industrije, uz promo podršku i turneju na deset vodećih festivala i muzičkih konferencija širom Evrope, među kojima su:

Athens Music Week (Grčka), BUSH (Mađarska), EXIT festival (Srbija), Mastering the Music Business (Rumunija), MENT Ljubljana (Slovenija), PIN (Severna Makedonija), Reconnect (Češka), Tak Brzmi Miasto (Poljska), Tallin Music Week (Estonija) i Wianki festival (Poljska). 

Za selekciju prijavljenih kandidata zadužen je nezavisni internacionalni žiri koji čini 27 članova, među kojima su stručnjaci iz muzičke industrije, organizatori festivala, promoteri, menadžeri klubova, kancelarije za muzički eksport i muzički novinari iz devet HEMI zemalja (Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija i Slovenija).

Kandidati moraju imati više od 18 godina i živeti u jednoj od HEMI zemalja. Rok za prijavu je sreda, 8. januar 2023, u 23:59, u obzir dolazi bilo koji muzički žanr i prijava je besplatna. Prijave su moguće na sajtu HEMI Music Hub-a, gde se može naći i više informacija i detalji o procesu selekcije.

Ovogodišnji HMA pobednici, rumunski art-rok sastav Zimbru, proglašeni su na PIN muzičkoj konferenciji održanoj u Skoplju od 24. do 26. novembra. U okviru Showcase večeri predstavljeno je još sedam HEMI izvođača, među kojima su Aiko iz Češke, Deva iz Mađarske, Pantaloons i Lelee iz Slovenije, Puuluup iz Estonije, KOIKOI iz Srbije i Lufthansa iz Makedonije. Pobednici HMA 2022 nastupiće na Eurosonic Festivalu (ESNS) u januaru, na kom će se predstaviti i sastav KOIKOI, ovogodišnji finalisti iz Srbije. 

O HEMI projektu

HEMI muzičke nagrade (HMA) je program za talentovane muzičare koji su spremni da  razviju međunarodnu karijeru i kojima je cilj da dođu do novih tržišta i publike. Ove muzičke nagrade organizuje HEMI (Hub for Exchange of Music Innovation), evropska inicijativa čiji je cilj podrška umetnicima i profesionalcima iz muzičke industrije koji dolaze iz HEMI zemalja.

Hub za razmenu muzičke inovacije (HEMI) je inicijativa 10 muzičkih organizacija Centralne i Jugoistočne Evrope, osnovana u saradnji sa programom Kreativna Evropa Evropske unije, u trajanju od četiri godine (2020-2023). Ovo partnerstvo uključuje javne i privatne organizacije, udruženja, organizatore festivala i konferencija, kancelarije za izvoz i muzičku poslovnu školu.

Vizija HEMI projekta je stvaranje održivog „muzičkog hub-a“, čiji je cilj razvoj inovativnih poslovnih modela, koprodukcija i kopromocija novih događaja/proizvoda, stvaranje inkubatora za muzičke profesionalce i podrška izvođačima da zadovolje trenutne potrebe tržišta.

Više informacija o HEMI projektu: www.hemimusichub.eu