Predstavljeni rezultati projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“: Spoj turizma, kulturnog nasleđa i muzike

U novosadskoj Kulturnoj stanici Eđšeg danas su predstavljeni rezultati projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“, koji su realizovali EXIT Fondacija i Nacionalni park baštine Opuštaser.

27. septembar 2022. — Autor: EXIT

Cilj projekta bila je promocija kulturnog nasleđa i prelepih turističkih destinacija pograničnog regiona Mađarske i Srbije, a trajao je od februara prošle do kraja septembra ove godine, uz podršku IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Na završnom događaju emitovani su inserti iz specijalne emisije „Mirna Bačka“ i sa velikog muzičkog događaja „Sunset Picnic“ u Opuštaseru. 

Današnji događaj otvorio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je istakao značaj saradnje između Mađarske i Srbije i partnerstva između EXIT Fondacije i Nacionalnog parka baštine Opuštaser.

„Cilj projekta je i stvaranje uslova u kojima granice neće razdvajati. Mislim da je upravo iz tog razloga ovaj projekat veoma značajan. On je stvoren da bude kopča, veza i okvir za dugoročnu saradnju između  EXIT Fondacije i Nacionalnog parka baštine Opuštaser“, smatra Ištvan Pastor.

Pomoćnik ministra Ministarstva za Evropske integracije Mihajilo Dašić je čestitao na uspešno sprovedenom projektu i zalaganju za jačanje lokalnih zajednica i pogranične saradnje, i najavio raspisivanje novog poziva za projekte prekogranične saradnje u regionu početkom sledeće godine, za period od 2021 – 2027. Okupljenima se obratio i direktor i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, koji je ovom prilikom izrazio zahvalnost svim učesnicima i partnerima projekta.

Generalna sekretarka Exita Tanja Nježić je istakla da je projekat „Događaji na neverovatnim destinacijama“ pokazao da muzički događaji mogu uspešno promovisati prelepe turističke destinacije.

„O uspehu projekta najbolje govore brojevi – video sadržaj koji je plasiran na društvenim mrežama, na IDE platformi i kroz emisiju Mirna Bačka, u ovom trenutku broji blizu osam miliona pregleda. Tako je projekat izrastao u svojevrsnu platformu za razvoj turističkih, kulturnih i kreativnih potencijala naših prostora“, rekla je Nježić.

Rukovodilac muzeja Nacionalnog parka baštine Opuštaser Gabor Turda istakao je da je ogromna prednost projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“ upravo pružanje novih načina i platformi za privlačenje više posetilaca.

„Neke od prirodnih i kulturnih lepota Mađarske dobile su priliku za prikazivanje u sasvim drugom svetlu, uz organizovanje velike muzičke manifestacije na kojoj su nastupile zvezde ATB i Topic”, podsetio je Turda.

Završni događaj vodio je muzičar, perkusionista, voditelj i glumac Bojan Ivković, a pored fenomenalnog muzičkog dela programa koji je priredio Marko Louis, okupljeni su imali priliku i da degustiraju specijalitete iz Bača i Opuštasera.

Podsetimo, u okviru projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“ pokrenuta je web platforma incredibledestinations.events, na kojoj se emituju svi događaji sa ovog i sličnih projekata, koji predstavljaju lepote neverovatnih destinacija. Sam projekat osmišljen je tako da se uz učešće popularnih internacionalnih muzičkih zvezda i uz pomoć kreativne industrije i inovativnih digitalnih i video alata promovišu destinacije. Prva u nizu bila je Bačka Tvrđava, prelepo srednjevekovno utvrđenje, lokacija na kojoj je snimljena i specijalna emisija „Mirna Bačka“, čiji su gosti bili cenjeni muzičari iz regiona Lajko Felix, Marko Louis, Mile Kekin i Rambo Amadeus, dok je domaćin specijalnog programa bio Bojan Ivković.

Kao deo projekta, organizovana je i kulturno turistička tura od 13. do 19. juna 2022. godine, koja je uključila obilazak atrakcija na ruti od Novog Sada do Opuštasera. Tokom nedelju dana, grupa mladih iz Srbije i Mađarske obišla je znamenitosti Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Petrovaradina, Bača, Sombora i Subotice, uključujući vožnju Dunavom, projekciju specijalne emisije u Baču, kao i posetu vinariji „Zvonko Bogdan“. Nakon prelaska u Mađarsku, program se sastojao od obilaska Segedina i Opuštasera. Vrhunac ture je bio 18. juna, kada je održan centralni muzički događaj – SunSet Picnic, čije su glavne zvezde bili producenti i hitmejkeri ATB i Topic, i koji je okupio više od 2.400 posetilaca. Snimci nastupa headlinera su premijerno prikazani 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, i dostupni su na YouTube kanalu i Facebook stranici EXIT fondacije, kao i IDE platforme.

O programu Interreg–IPA Mađarska–Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica –Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti. Za više informacija, molimo posetite internet stranicu Programa.