Preko 90 najvećih festivala Evrope poručili institucijama: „Vreme je da se reči sprovedu u dela!“

"Vreme je da se reči sprovedu u dela, milioni poslova su u opasnosti", poruka je novog otvorenog pisma koji je vladama evropskih zemalja uputila vodeća asocijacija evropskih festivala "Yourope".

14. maj 2020. — Autor: EXIT

Preko 90 najvećih festivala Evrope potpisali su pismo kojim se pored vlada evropskih zemalja poziva i Evropski parlament na određivanje budžeta za podršku manifestacijama. U pismu se podseća da je upravo ovaj sektor evropske privrede najviše ekonomski pogođen zbog pandemije koronavirusa, jer je prvi zaustavljen i poslednji će biti vraćen na nivo pre zatvaranja. Ne samo da je potpuno neizvesno kad će to biti, već je ovaj sektor privrede zaustavljen naglo i uz apsolutan pad prihoda od 100%, zbog čega su nebrojeni umetnici, tehničari i desetine drugih profesija, gotovo preko noći gurnuti na rub egzistencije.

„Kulturni i kreativni sektori, koji BDP-u dodaju vrednost od čak 509 milijardi evra, zajedno čuvaju preko 12 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom, što je čak 7,5% radne snage unutar zemalja članica EU“, navodi se u pismu generalnog sekretara ove evropske festivalske asocijacije, Kristofa Hubera. „Zato se ti sektori privrede moraju smatrati prioritetnim i biti uključeni u jasne budžetske mere“, zaključuje se u pismu koje su potpisali svi najveći evropski festivali i manifestacije.

„Milioni poslova su ugroženi“, podcrtava se u pismu i dodaje da ostale evropske zemlje moraju pratiti primere Nemačke, Velike Britanije, Holandije ili Francuske, koje su uvele široke modele nadoknada, dok je većina radnika u sektoru manifestacija stavljena na neplaćeni odmor ili dobila otkaz jer poslodavci nemaju sredstava bez sistemske podrške. Istaknuto je da kreativne industrije u celosti imaju mnogo veći prosečni procenat samozaposlenih radnika, tzv. frilensera, bez ikakvog pristupa socijalnim davanjima, a koji su preko noći završili u krajnje nesigurnim situacijama sa stoprocentnim prekidom prihoda.

„U ovim teškim vremenima, kada se posebno i krajnje vidljivo pokazala odgovornost i doprinos kulturnog i kreativnog sektora društvu, istovremeno se ti isti sektori nalaze u opasnosti od kolapsa. Više nego ikad, važno je danas sačuvati umetnost, kulturu i nasleđe uz sve vrednosti koje promovišu. Sada je vreme da se reči pretvore u konkretne mere“, poručuju najveći festivali Evrope u otvorenom pismu.

Asocijacija evropskih festivala Yourope, kako je navedeno, zahteva od Evropske unije da se povećaju izdvajanje za kulturni i kreativni sektor, kao i da se „predloži ambiciozan budžet za budući program Kreativne Evrope 2021-2027. U pismu se traži da ovi sektori budu uključeni kao prioritetni sektori u planirani EU fond za oporavak, jer su najteže pogođeni i potrebna im je hitna podrška, „uključujući novčane mere koje vode u 2021. godinu“.

Navedeni su i zahtevi kao što su pojačavanje mehanizma garancije za kredite za kulturne i kreativne sektore u okviru budućeg programa Invest EU, osiguravanje snažnog budžeta za novi klaster Horizon Europe „kultura, kreativnost i inkluzivno društvo, za osiguravanje fondova EU, koji bi brzo i sigurno došli do kreativnog i kulturnog sektora, kao i „da se obezbedi da značajan deo sredstava EU bude raspoređen i za podršku preživljavanju stvaralaca, kreativnih radnika i frilensera tokom ove nezapamćene krize“.

Evropska festivalska asocijacija je krajem aprila već uputila jedno pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić u kojoj poziva Vladu Srbije da sačuva srpsku manifestacionu privredu od totalne propasti, nastale usled restriktivnih mera zbog pandemije. U pismu je istaknuto da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je samo EXIT ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra direktne ekonomske koristi.