Priče iz Exitovog bekstejdža: Kojić i Ambrozić o susretima sa Nickom Caveom, Calvinom Harrisom, Konstraktom…

Muzička kritičarka Zorica Kojić i koncertni promoter i muzički kritičar Dragan Ambrozić su u tekstu za portal Nova zajednički opisali svoje ovogodišnje iskustvo na Exitu, tačnije iskustvo iz bekstejdža Glavne bine, koje je bilo pre svega radno i ispunjeno susretima sa ovogodišnjim EXIT izvođačima, među kojima su Nick Cave i njegovi The Bad Seeds, Calvin Harris, Iggy Azalea i Konstrakta.

17. jul 2022. — Autor: EXIT

„U bekstejdžu EXIT-ove Glavne bine vlada načelo: sloboda, jednakost, bratstvo. Sloboda je dabome umetnička, jednakost znači da svi ravnopravno ginu od posla, a bratstvo, to jest sestrinstvo, upražnjava se samo na trenutak, kada se okonča glavni događaj… a zatim, sve iznova. Velike zvezde, tehničari, hostovi, kuvari, menadžeri raznih sektora – ovde niko nema posebne privilegije, jer svi danonoćno rade za vreme festivala, bez prava na grešku, da bi se EXIT uopšte desio“, započinju priču ovo dvoje muzičkih znalaca.

Kojić i Ambrozić zajedno ruše mit o tome da se u bekstejdžu događaju nekakve „pikanterije“, prenoseći da je bekstejdž „zapravo velika udarnička površina natprosečnog intenziteta“. A naravno da je najlepši deo ovog rada provođenje vremena sa izvođačima.

Nick Cave: „Bilo mi je veoma prijatno ovde!“

Kako izgleda provoditi vreme sa Nickom Caveom?

„Susrećemo jednog prilično veselog, sjajno izgledajućeg i odlično raspoloženog Nicka Cavea: suprotno svim očekivanjima, pa i napisima u raznim mistifikatorskim kritičarskim spisanijama, njegov nastup na EXIT-u 2022 bio je ekstremno pozitivan i druželjubiv. Iza bine, videli smo prizore kakvima nikad dosad nismo svedočili – Nicka kako se fotografiše sa prisutnim članovima našeg tima, Nicka što susretljivo pita: ’Da li je to neko doneo nešto da se potpisuje?’, i potom rado uzima prinete ploče i knjige da stavi svoj autogram. Konačno, Nicka koji se sam od sebe zahvaljuje, ’onim’ svojim glasom za padanje u nesvest: ’Bilo mi je veoma prijatno ovde’“, svedoče dvoje muzičkih kritičara.

Značaj dolaska Calvina Harrisa

Govoreći o dolasku Calvina Harrisa u Srbiju i na festival, konstatuju da „ugostiti izvođača ovakvog kalibra u današnjoj popularnoj muzici na festivalu, govori i o poslovnom dostignuću čitave jedne sredine, pa i o njenom kulturnom formatu“.

„Pri čemu, sam Calvin, istinski superstar, komunicira sa okolinom kao prostodušan momak, koji je potpuno svestan posebne veličine i značaja mesta na kome nastupa. I, verujte, poštuje to što vidi i oseća, jer apsolutno razume da je EXIT festival retkost među ostalim svetskim muzičkim ’mejdžorima’, što ih redovno pohodi“, pišu Kojić i Ambrozić.

Iggy Azalea – autentična i srdačna

Preneli su i svoje utiske nakon što su upoznali Iggy Azalea: „Koliko god bila pod sumnjom da je industrijski proizvod, Azalea uživo dokazuje da je autentična – njen nastup, izraz je ulične kulture, predstavljene na upečatljiv način, sa trupom moćnih plesačica i koreografijom koja ne bode oči, a umetnički podiže predstavu na zavidan nivo. Iza scene, Iggy je raspričana, srdačna mlada žena, koja nipošto ne namerava da odustane od muzičke karijere, kako je to pisalo u nekim medijima – samo da pokuša da nađe svoj pravi put. Često zaboravljamo da je ona jedina bela dama koju danas možemo smatrati važećom zvezdom hip hopa. I, izgleda da joj se pravi put ukazuje – nakon nastupa deluje prezadovoljno reakcijom gomile mladih devojaka u publici“.

Konstrakta i trijumfalan koncert koji je zaokružio EXIT 2022

Zorica Kojić i Dragan Ambrozić kažu da ljudi tokom Konstraktinog nastupa nisu mogli a da se ne zapitaju: kako je ovo uopšte moguće?!

„Jedna beogradska devojka, pametna, lepa, obrazovana i talentovana, za koju do Pesme Evrovizije ovdašnja Srbija gotovo da nije ni znala, superiorno širi svoje vibracije i snagu svog novootkrivenog bića na desetine hiljada okupljenih, svih boja, nacija, verskih, seksualnih, političkih i drugih opredeljenja, bez ostatka, prenoseći im isceljujući glas o ljubavi i ličnom poverenju da svi zajedno možemo bolje, uspešnije, štaviše monumentalnije. Njen trijumfalni koncert zaokružio je EXIT 2022 više nego čovekoljubivom porukom, koja je svu ovu aktuelnu svetsku orvelovštinu a la 1984. učinila bar za trenutak podnošljivom i nadvladavajuće plemenitom. Konstrakta sa Main stagea EXIT-a isijava ideju nedvosmislenog altruizma, poput bele golubice koja nadmašuje veroispovesti, rase, državne granice, generacije i ukuse“, zaključuju.

Ceo tekst možeš pročitati ovde.

Foto: Nova.rs, privatna arhiva