Susret mejnstrim divova i andergraund otpora: Treći dan na Areni i #NSNS

7. jul 2019. — Autor: EXIT

Piše: Nenad Šošić

House All-Stars na mts Dance Areni

Regionalni heroji Lawrence Klein i Forniva uveli su prisutne u noć obojenu melodičnim zvukom, nakon čega je pult Arene preuzeo Đorđe Petrović Satori, koji je svojim nastupom uživo poslao masu u drugu dimenziju. Usledio je jedan od omiljenih dvojaca domaće publike Adriatique. Nakon ledeno hladnih vrhova Alpa i tropskih plaža Tuluma, dvojica Adrijana iskusno su zaveli i na ples naveli more ljudi, te pustili neobjavljenu traku „Mirror Game“ i podržali beogradsku zvezdu u usponu Nemanju Petkovića Coeusa, koji je otvorio veče na masivnoj mts Dance Areni.

Nakon što je najavio svoju šestu uzastopnu sezonu na najpoznatijem ostrvu na svetu, Solomun je duh Ibice preneo direktno na jedan od najvećih plesnih podijuma na planeti – mts Dance Arenu. Mladen je svoj famozni koncept Solomun +1 ovog puta upotpunio italijanskim duom Tale of Us koji je globalno poznat po svojoj Afterlife muzičkoj etiketi i istoimenim žurkama na „belom ostrvu“. Tokom svog šestočasovnog putovanja, održali su preko 25.000 ljudi na nogama do kasnih jutarnjih sati uz zvukove melodičnog tehna i melanholičnog hausa.

Otpor andergraunda kluba Bassiani

Bassiani važi za utočište klabera i rejvera koji traže spas u mraku kluba i moćnom zvuku elektronske muzike. Gruzijski klub smešten je ispod masivnog stadiona Dinamo u gradu Tbilisi i od 2013. godine privlači svetske turiste zbog svog jedinstvenog istočno-evropskog vajba. Pre nešto više od godinu dana, nakon policijske racije i privremenog zatvaranja kluba, pokrenut je protest ispred skupštine glavnog gruzijskog grada koji je obeležio zvuk tehna.

Ubrzo nakon protesta, klubu je vraćena dozvola za rad i nastavio je punom parom, te danas ponosno stoji kao znak borbe andergraund kulture protiv korumpiranog sistema. Bassiani je takođe svetionik elektronske muzike, te je njihova ekipa odlučila da pokaže domaćoj publici kako se partija u Gruziji. No Sleep Novi Sad bina odjekivala je zvucima ambijentalne psihodelije, mračnog esida i beskompromisnog zvuka tvrdog tehna tokom nastupa ekipe rezidenata koje su činili NDRX, JASSS, Zitto i Dadub, dok je iskusni Klaus pokrenuo veče na #NSNS.

Najviše pažnje privukao je etablirani američki DJ i producent DVS1 koji se zalaže za povratak u klubove i doživljaj elektronske muzike u intimnom okruženje. Svoje dugogodišnje iskustvo kao rezident kultnog kluba Berghain preneo je na poznati podijum Petrovaradina u svom jutarnjem dvočasovnom setu i stavio tačku na treće veče festivala EXIT.

Techno All-Stars nedelja na Areni, progresivno putovanje na #NSNS

Na tradicionalnoj tehno nedelji na mts Dance Areni ove godine nastupiće svetske i regionalne zvezde Jeff Mills, Dax J, Amelie Lens, Layzie, Miloš Vujović, RanchaTek, Mladen Tomić, Siniša Tamamović, Marko Nastić i Dejan Milićević. No Sleep Novi Sad će posebno za ovu priliku izaći iz svog koncepta klupskih večeri, te će ugostiti planetarno poznati brend žurki All Day I Dream u okviru kog će nastupiti Nevena Jeremić, Newman, Yokoo, Sebastien Leger, te neprevaziđeni haus mag i šef ADID etikete Lee Burridge.