U Novom Sadu održane radionice projekta „Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta“

Danas su u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu održane dve radionice projekta "Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta" (CULHUSRBTOUR), koji se realizuje u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije

31. oktobar 2019. — Autor: EXIT

Radionice su ujedno bile i finale studijske posete predstavnika kulturnog i turističkog sektora Mađarske i Srbije, realizovane tokom prethodna dva dana, 29. i 30. oktobra. Delegacija je obišla turističke, kulturne i istorijske znamenitosti Vojvodine, a konkretno lokacije na Paliću, u Apatinu, Somboru i Novom Sadu. Na istoj studijskoj turi, sastali su se i umetnici iz Mađarske i Srbije, razmenili ideje i napravili dogovore o budućoj saradnji.

Tamaš Kardoš je u radionici posvećenoj omladinskom turizmu, na primeru Parka Nacionalne baštine ONTE, objasnio njihova nastojanja da mladima, koji su najvažniji potencijal svakog društva, približe jednu turističku lokaciju kao atrakciju, ali i kao mesto gde će moći mnogo toga da nauče.

U radionici na temu kulturnog nasleđa kao turističke atrakcije, prisutnima se obratio i Gabor Turda, koji je fokus stavio na veliki kapacitet i potencijal Nacionalnog parka u Opuštaseru, koji godišnje obiđe između 200 i 250 hiljada posetilaca, što ga čini jednim od najznačajnijih turističkih mesta u Mađarskoj. Gospodin Turda se osvrnuo i na dosadašnju saradnju sa EXIT fondacijom: „Mislim da je naš projekat veoma uspešan, stekli smo dragocena iskustva i naučili toliko toga od naših partnera iz Srbije. Stvorili smo veze koje će u budućnosti unaprediti naše odnose i iskoristiti kulturno-turističke potencijale. Ovo je početak dugoročne saradnje sa EXIT fondacijom.“

Saradnja EXIT fondacije i Nacionalnog parka baštine „ONTE“ u Opustaseru u Mađarskoj, kroz zajednički projekat „Savremene i tradicionalne kulturno-turističke rute (CULHUSRBTOUR)“, u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, započeta je u junu 2018. i za osnovni cilj imala je razvoj nove turističke trase i uspostavljanje nove prekogranične veze među susednim zemljama. Tokom osamnaest meseci programa realizuje se ukupno četiri turistička događaja koji uključuju muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, te održavanje zajedničkih umetničkih sastanaka, radionica i studijskih putovanja u obe partnerske zemlje, namenjenih pre svega mladima.