Dobro došli na EXIT!
Gledaj uživo
Dobro došli na EXIT!
/

Vodeći regionalni reperi saglasni: Ne postoji uticajniji hip-hop bend od Wu-Tang Clana!

Najveća rep grupa svih vremena Wu-Tang Clan stiže na EXIT festival, objavljeno je na jučerašnjoj izuzetno posećenoj konferenciji za javnost u Beogradu.

10. februar 2023. — Autor: EXIT

Ovaj legendarni sastav će predvoditi veliku proslavu 50 godina hip-hopa na Petrovaradinskoj tvrđavi, a govornici na Exitovoj konferenciji su Wu-Tang Clan opisali kao „omiljenu grupu svih vremena“, „apsolutne hedlajnere“ i „večni klasik“. 

Sama objava njihovog dolaska na EXIT izazvala je veliko oduševljenje okupljenih na konferenciji, među kojima su, pored medija, bili i istaknuti izvođači, hip-hop fanovi i predstavnici muzičke industrije iz regiona. Vest o dolasku na EXIT festival Wu-Tang Clan je podelio i na zvaničnom Instagram profilu, a objava je vrlo brzo prikupila preko 20.000 lajkova fanova iz celog sveta.

Ne postoji uticajniji hip-hop bend, takav se na kugli zemaljskoj nije pojavio. Wu-Tang je večni klasik. Verujem da ih i mlađe generacije vole i podržavaju jer mora se krenuti od nečega u studiranju hip-hopa i hip-hop filozofije. Wu-Tang je najbolja baza za sve što će kasnije jedan artist da prođe ili slušalac da sluša“, istakao je reper Fox, uz opšte odobravanje prisutnih. 

Dodao je da je ove bogove repa prvi put slušao upravo na Exitu 2008. godine i istakao koliko je taj nastup bio važan za njega kao, u tom trenutku, izvođača na početku karijere. Fox je rekao da je na Exitu prvi put slušao i The Prodigy, koji ove godine takođe stiže na Petrovaradinsku tvrđavu.

Njegovom oduševljenju zbog dolaska Wu-Tang Clana pridružila se i reperka Mimi Mercedez: „Najsrećnija sam ikad! To je moja omiljena grupa svih vremena, grupa koja me je najviše inspirisala da počnem da se bavim repom i da volim rep muziku.  Jedva čekam!“.

Osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević je naglasio da će slavlje 50 godina hip-hopa na Petrovaradinskoj tvrđavi biti odavanje omaža celoj kulturi, sa svim muzičkim podžanrovima i promenama koje su se dogodile u prethodnih pola veka. 

Wu-Tang Clan su jedni od retkih iza kojih će se pokloniti pripadnici svih škola hip-hopa i zato je to pravi sastav da predvodi veliku proslavu 50 godina hip-hopa“, rekao je Kovačević.

Phat Phillie, DJ i osnivač hip-hop zajednice Blackout, čija će ekipa takođe nastupiti na ovogodišnjem Exitu, poručuje: „Nismo mogli izabrati bolju grupu da predstavlja 50 godina hip-hopa nego legendarni Wu-Tang Clan, koji su u svojoj 30. godišnjici“.

Wu-Tang Clan slavi 30. rođendan od debi albuma „Enter The Wu-Tang (36 Chambers), koji je jedan od najuticajnijih albuma u hip-hop, ali i muzičkoj istoriji uopšte. O važnosti ovog albuma i Wu-Tang Clan-a kao rep kolektiva, govorio je i DJ, reper i pisac Bege Fank. „Enter The Wu-Tang je nekako sakupio čitavo iskustvo zlatnog doba repa i još ga unapredio do maksimuma“, rekao je on. 

Od 6. do 9. jula na EXIT stiže i najjača regionalna podrška, među kojima su Ajs Nigrutin & Smoke Mardeljano, Prti Bee Gee, Bolesna Braća, Phat Phillie, Mimi Mercedez, Tam, Macha Ravel, Fox & Surreal, Hiljson Mandela, Z++, 30zona, Crni Cerak & Lacku, Grše, Micka Lifa, Bore Balboa i niz drugih. 

Rep i trep ekipa na Exitu pridružila se moćnom lajnapu na kojem su predvodnici najtraženije turneje na svetu The Prodigy, zatim Skrillex, Alesso, Viagra Boys, Dimitri Vegas & Like Mike, Keinemusik, Hot Since 82, Indira Paganotto, Chase & Status, CamelPhat, Claptone, Sofi Tukker, LF System, Burak Yeter, dok novi izvođači stižu uskoro!