Buč Kesidi – vojvođanski pop ponovo udara

Tokom tegobnih i turobnih devedesetih, najjače je muzičko sunce sjalo sa severa, odnosno iz Vojvodine.

20. jun 2021. — Autor: EXIT

Vojvođanski gradovi su vrcali pozitivnom muzičkom energijom, a najjači su bili oni nešto manji: Vrbas nam je dao Veliki prezir, Bečej Evu Braun i Popcycle, a Zrenjanin Oružjem protivu otmičara i Kanal Tvid. Dvadeset i kusur godina kasnije, opet se pokazuje da nema dobre melodije bez Vojvodine. Ovaj put novi zvuk dolazi nešto južnije, iz Pančeva, gde je dvojac Ljubičice/Buč Kesidi pokazao da je moguće stvoriti elektro-rok sa sjajnim melodijama.

Buč Kesidi je u ovom dvojcu otišao korak dalje, izdavajući najbolji album 2019. godine pod nazivom „Euforija“. Već su dva promotivna singla, „Nema ljubavi u klubu“ i „Đuskanje ne pomaže“, pokazali da se bend, koji je u međuvremenu od trojca postao dvojac i udaljio se od prvobitne Arctic Monkeys/Jarboli/Idoli matrice, spreman na najveća dela.

Usledili su sjajni singlovi i ozbiljno promišljeni spotovi, a Luka i Zoran su, bubnjevima, gitarom i matricama, pokazali da odličan bend može biti i nekonvencionalno postavljen. Postali su poetski glasnogovornici generacije, sa svojim stihovima u kojima opisuju angst mladalačkog postojanja u 21. veku u Srbiji, od izlazaka u klubove, neprilagođenosti, do pokušaja da se uklopiš, a ostaneš svoj…

Gostovali su na Exitu 2019, na Main Stage-u, a na velika vrata vraćaju se i 2021, kao jedan od najznačajnijih hedlajnera ovog Exita, ako ne i najznačajniji.

Luka i Zoran ili „levoruki elektroboj disko bend“, kako sebe duhovito nazivaju, bili su možda i najveći gubitnici pandemije, budući da su krenuli da rasprodaju unapred sve sale u svim manjim gradovima Srbije i postajali sve popularniji u regiji, što je poslednji put zabeleženo pre vajne „tranzicije“ 2001. godine.

Nažalost, martovsko zatvaranje 2020. poremetilo je pobedinčku turneju, ali Buč Kesidi nije stajao. Snimili su i film koji je 18. juna imao premijeru u Beogradu, a već 19. juna u Novom Sadu. Gostovali su na Exitu 2019, na Main Stage-u, a na velika vrata vraćaju se i 2021, kao jedan od najznačajnijih hedlajnera ovog Exita, ako ne i najznačajniji. Za generaciju 20-30 godina, oni su pop senzacija sa preciznom lirikom, ljudi koji opisuju stvarnost.

Melodija se vraća na velika vrata, a EXIT je spremno dočekuje.

Tekst: Žikica Milošević