Ekskluzivan “Back To The Future” Showcase na Exitu: Hip hop veterani protiv nove generacije trepera!

Back To The Future novi je i ekskluzivan showcase koncept EXIT festivala, koji na jednom koncertu jedne nasuprot drugima stavlja izvođače čija muzika, osim što je krojila istoriju, danas stvara trendove i pokreće generacije.

14. jun 2022. — Autor: EXIT

Na Glavnoj bini Exita u četvrtak, 7. jula, MC-jevi koji su postavili temelje hip hopa na Balkanu i koji su sad, nakon nekoliko decenija rada, aktivniji nego ikad, staće nasuprot nove, mlade trap struje koja stvara mimo svih pravila, broji milione streamova i ne prestaje da bude u gasu.

Prvi put ikada, legendarna i jedinstvena ekipa iz različitih komšijskih država regiona zajedno će u 120 minuta juriti od brutalnog izvornog do najmodernijeg repa i prirediti jedno potpuno novo iskustvo – ekskluzivni koncept koji još nije viđen kod nas, sa izvođačima koji će premijerno nastupiti na Glavnoj bini festivala. Mikrofone će ukrstiti, iz Srbije Ajs Nigrutin & Timbe vs Crni Cerak & Lacku, iz Bosne i Hercegovine Frenkie, Kontra i Indigo vs Muha a iz Hrvatske Stole vs 30zona!

1x1_back-to-the-future-showcase

Kultni domaći MC-jevi Ajs Nigrutin & Timbe doneće preko 20 godina vladavine domaćom hip hop i rep scenom. Od 1996. do danas ovaj dvojac je kroz razne sastave i saradnje, ali i solo projekte donosio esenciju američke zapadne obale na naše prostore i krčio put mladim naraštajima. Hitovima kao što su „Papučar”, „Kilo granja lešim”, „Uno Due Tre” i drugi popularizovali su hip hop na teritoriji bivše Jugoslavije. 

Crni Cerak & Lacku najistaknutiji su predstavnici novog talasa trep scene. Poslednje tri godine sastav Crni Cerak neumoljivo gruva u prvih dvadeset mesta na YouTube trending listi i danas su jedni od najtraženijih trepera u zemlji i regionu. Njihova traka „CC #2” deo je zvaničnog soundtracka za film „Južni Vetar” i broji preko 15 miliona pregleda na YouTube-u. Pretalentovani Lacku kroz solo rad i brojne saradnje sa Bombama, Zicer Inc, Seksijem, Ludim Srbima i drugima oblikuje ovdašnji trep. Njegov album prvenac „Idealan gas” predstavio ga je kao kompletnog muzičkog umetnika i pozicionirao ga kao izvođača koji ima moć da redefiniše scenu.

Veterani bosanske-hercegovačke trep scene Frenkie, Kontra i Indigo od početka dvehiljaditih donose sirove rime. I mada gotovo deceniju zajedno nastupaju i sarađuju na trakama, njihov prvi zajednički album „Putanja” izašao je 2017. godine. Ovaj i svaki sledeći njihov zajednički projekat nestrpljivo je iščekivan, i svaki je ispraćen stotinama hiljada pregleda na YouTube-u, do sledećeg bengera. 

Mlada Muha vrlo brzo postala je performerka o kojoj svi pričaju. Posle samo dve godine od objavljivanja svog prvog singla „Sve svojim tokom” postala je prva treperka u Bosni i Hercegovini, a svojim prošlogodišnjim nastupom na Exitovoj Gang beats bini započela je spektakl koji je nastavila i na ovogodišnjem Sea Star-u u Umagu. Danas njeni singlovi „Svejedno mi je”, „Identitet”, i „Komfortzona” broje stotine hiljada pregleda. 

Predstavnik hrvatskog starog kova Stole, polovina legendarnog dua Nered & Stoka, autora albuma „Spremni za rat”, na EXIT dolazi sa karijerom dugom 20 godina, osam studijskih albuma, i statusom majstora zanata – kako na počecima regionalne rep scene, tako i danas. Njegova najnovija traka „Lekcija”  je oda old school repu, i podsetnik na začetke zagrebačke scene koja je nikad jača!

Hrvatski trep dvojac 30 zona čine Shin i Galaš, koji od 2018. aktivno zastupaju novu generaciju zagrebačkih repera. Njihovu karijeru beleže milionski pregledi na YouTube-u, i brojne saradnje sa ekipom iz istog žanra kao što je Merula, KUKU$, Mimi Mercedez i drugi. Traka „Pos’o”, koju su snimili kao oficijalni soundtrack za film „Južni vetar” lansirala je njihovu karijeru, a zatim su se ponovo našli u soundtracku za „Južni vetar 2”, sa pesmom „Divlja igra”.

U izdanju koje će doneti jedan od svojih najjačih programa u istoriji, ali i jedan od najraznolikijih programa Glavne bine, EXIT festival Back To The Future showcase-om daje ogromnu podršku regionalnoj sceni, koja mora zauvek ostati povezana. Ovo je tek početak showcase koncepta, i njegova ideja je iznad svega slavlje evolucije muzičkih žanrova i doprinosa svih generacija koje u toj evoluciji učestvuju. 

EXIT festival će biti održan na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula, uz potvrđena velika muzička imena kao što su Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea, Afrojack, James Arthur, Masked Wolf, Joel Corry, Jax Jones, Alok, ATB, Boris Brejcha, Honey Dijon, Maceo Plex, Reinier Zonneveld, Monolink, Denis Sulta, Mathame, ZHU, ACRAZE, Sama’ Abdulhadi, ANNA, Sepultura, Napalm Death, Marky Ramone, Molchat Doma, She Past Away, Konstrakta, Brkovi, Paraf, Coach Party, Noisia, Deca loših muzičara, Vizelj, Prti Bee Gee i mnogi drugi, a stižu i objave novih izvođača!

U prodaji je ograničen broj četvorodnevnih ulaznica po ceni od 6.990 dinara, uz uštedu od 50 odsto. Promotivne cene regularnih jednodnevnih ulaznica za četvrtak, 7. jul, iznose 2.590 dinara, za petak, 8. jul, 3.390 dinara, za subotu, 9. jul, 3.690 dinara, a za nedelju, 10. jul koštaju 2.990. Fan pit ulaznice za petak, 8. jul, kada nastupaju Nick Cave & The Bad Seeds, dostupne su po poklon ceni od 3.990 dinara. VIP GOLD festivalske ulaznice dostupne su po ceni od 41.000 dinara, a jednodnevne VIP GOLD za 12.000 dinara, osim za petak za koji je cena 15.000 RSD.

Ulaznice se mogu kupiti na ovoj stranici, zatim na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.