EXIT fondacija učestvuje na međunarodnoj muzičkoj konferenciji PIN u Skoplju

EXIT fondacija biće deo osmog izdanja međunarodne muzičke konferencije i showcase festivala PIN, koji se održavaju do subote 27. novembra u Omladinskom kulturnom centru (MKC) u Skoplju.

26. novembar 2021. — Autor: EXIT

Fondacija će na PIN konferenciji učestvovati na tri panela: „Don’t worry, be HEMI“, „Bridge is MOST!“ i „Stayin’ Alive“.

Konkurs U okviru projekta „HEMI“ (Hub za razmenu muzičkih inovacija) i njegovog programa za talentovane muzičare, u petak 26. novembra od 12 časova u filmskoj sali Frosina Omladinskog kulturnog centra biće održan panel „Don’t worry, be HEMI“. Na panelu će biti reči o „HEMI“ muzičkim nagradama i samom konkursu na koji se ove godine odazvalo više od 250 izvođača. „HEMI“ projekat predstavljaju deset partnera iz devet zemalja, a nemanjen je talentovanim muzičarima koji su spremni da razviju međunarodnu karijeru i kojima je cilj da dođu do novih tržišta i publike. Na panelu će biti predstavljeno i pokretanje novog konkursa „HEMI“ muzičke nagrade (HMA) za 2022, koji je prilika za umetnike i profesionace iz oblasti muzičke industrije, koji dolaze iz Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Na panelu će učestvovati predstavnik EXIT fondacije Vladimir Vodalov, koji je deo tima programske produkcije EXIT festivala još od osnivanja, Peter Baroš – sekretar SIGIC organizacije, slovenačkog muzičkog i informativog centra, Ave Tölpt – direktorka organizacije Music Estonia i Michal Kaščák – promoter, osnivač i direktor slovačkog Pohoda festivala. Panel će moderitati Georges Perot – koordinator projekta „HEMI“, vlasnik i osnivač MESO Music Events organizacije koja se bavi organizacijom muzičkih i kulturnih događaja u Grčkoj i direktor grčkog showcase festivala Athens Music Week.

U okviru projekta „MOST“, koji okuplja značajne aktere muzičke industrije iz osam zemalja Balkana, u petak 26. novembra od 14:15 časova u Galeriji Omladinskog kulturnog centra biće održan panel „Bridge is MOST!“. Na panelu će govoriti Vladimir Vodalov – predstavnik EXIT fondacije, Mila Georgieva – predstavnica Bugarske muzičke asocijacije i bugarskog A to JazZ festivala, Balázs Weyer – programski direktor projekta „MOST“ i Hangvető organizacije, kao i učesnici projekta „MOST“ – Bajram Kinolli, član benda Gipsy Groove i Marin Bošnjak iz Mostar Rock škole.

U okviru panela detaljno će biti predstavljeni aktuelni konkursi za world music izvođače, za mlade muzičke profesionalce i druge profesionalce iz muzičke industrije, festivale i klubove sa Balkana, koji su otvoreni do 12. decembra. Cilj „MOST“ projekta je jačanje muzičkog tržišta Balkana kroz podršku akterima world music i etno žanra: muzičarima, menadžerima, festivalima i institucijama. Ovaj projekat zaista gradi most koji čine lični kontakti, iskustva i razmena, povezujući tako balkansko i svetsko muzičko tržište.

EXIT festival će sledećeg leta biti domaćin specijalnog događaja koji će biti posvećen projektu „MOST“ i muzici sa Balkana. U okviru Exita biće održana konferencija na kojoj će učestvovati više od 100 delegata iz zemalja širom Evrope. Muzičari koji budu odabrani na konkursu za izvođače world music žanra imaće priliku da nastupe na festivalu u okviru showcase-a, kao i da prisustvuju brojnim treninzima iz oblasti menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija.

Panel „Stayin’ Alive“, koji je takođe deo „HEMI“ projekta, biće održan u subotu 27. novembra od 13 časova u filmskoj sali Frosina Omladinskog kulturnog centra. Na panelu će, pored predstavnika EXIT fondacije Vladimira Vodalova, učestvovati i Marina Pommier – zadužena za program i bukinge world music bina na nizu projekata i festivala širom sveta, poput mađarskih Sziget-a i Vidor-a, Stefan Kazaryan – koncertni promoter, jedan od osnivača Bol festivala u Moskvi i programski menadžer Moscow Music Week showcase festivala, Oliver Belopeta – vlasnik i direktor Skopskog džez festivala, nevladine organizacije iz oblasti kulture koja stoji iza Skopskog džez festivala i world music festivala OFFest i Andy Jones – jedan od osnivača i programski menadžer velškog FOCUS Wales showcase festivala. Panel će moderirati Márton Náray – direktor SoundCzech organizacije, koja se bavi podržavanjem češke muzičke scene.

Panelisti će diskutovati o značaju showcase festivala za izvođače i njihove karijere, ali i o tome kakva je budućnost samih muzičara i showcase festivala, ako se konferencije i festivali prebace na onlajn programe, bez mogućnosti putovanja i programa uživo i čiji je status u ovom trenutku komplikovaniji.

Panel „Stayin’ Alive“ moći će da se prati i onlajn putem prenosa na zvaničnim Facebook stranicama Fondacije EXIT, EXIT festivala i PIN konferencije.

PIN je prva i jedina međunarodna muzička konferencija i showcase festival u Severnoj Makedoniji. Organizator ovog događaja od osnivanja 2012. godine je Udruženje za kulturu i umetnost TAKSIRAT, kao deo renomiranog Taksirat festivala, člana Asocijacija evropskih festivala Yourope i ETEP programa (European Talent Exchange Programme). PIN konferencija i showcase ugostiće 200 najrelevantnijih imena muzičke industrije (promotere, buking agente, novinare, agente izvođača i druge muzičke profesionalce), 100 mladih izvođača iz Evrope i regiona i organizovati 30 showcase nastupa tokom petka i subote, na brojnim lokacijama.

Više informacija o PIN konferenciji:
https://pinconference.mk/