Mile Kekin i Marko Louis: „Odlična emisija ‘Mirna Bačka’, pogledajte je i osetite čari Bačke tvrđave!“

Specijalna emisija "Mirna Bačka", u okviru novog projekta EXIT Fondacije Incredible Destinations Events (Događaji na neverovatnim destinacijama), donela je gledaocima predivne prizore sa Bačke tvrđave i njene okoline, legende o ovom području, razgovore o tradicionalnoj kuhinji, i odličnu muziku.

6. oktobar 2021. — Autor: EXIT

Gosti emisije bili su Mile Kekin, Rambo Amadeus, Lajko Felix i Marko Louis. Domaćin na Bačkoj tvrđavi bio je muzičar, perkusionista, voditelj i glumac Bojan Ivković. Emisija je premijerno emitovana 21. septembra, na Međunarodni dan mira i Dan evropske teritorijalne saradnje, a izvođači, uz deljenje utisaka sa snimanja, pozivaju publiku da emisiju pogledaju na Facebook i YouTube stranicama Fondacije EXIT i EXIT festivala, kao i na sajtu incredibledestinations.events.

„Jedinstvena lokacija, sjajni umetnici, ljudi i nezaboravno iskustvo. U jednom trenutku snimanja sam čak i osetio emociju Tvrđave, i kroz šta je prošla. To je sve uticalo na naše izvođenje pesama. Tvrđava u Baču je savršeno mesto za festival koji bi mogao da se desi jednom godišnje. Omiljeni deo snimanja emisije je bila klopa i druženje sa Miletom, Rambom, Lajkom i celom produkcijskom ekipom. Obavezno pogledajte emisiju i osetite čari Bačke tvrđave“, kaže Marko Louis.

„Drago mi je da sam po prvi put imao priliku posjetiti tvrđavu Bač, ali i po tko zna koji put uživati u dosjetkama Ramba Amadeusa. Malo smo svirali, više se družili, a sve se to može pogledati u odličnoj emisiji ‘Mirna Bačka'“, izjavio je Mile Kekin.

„Mene i goste Bač je nadahnuo, a muzika koja je proizašla iz zajedničkog druženja je nešto potpuno autentično, jedinstveno, originalno i premijerno izvedeno“, rekao je domaćin Bojan Ivković.

Fondacija EXIT je pokrenula projekat „Događaji na neverovatnim destinacijama“ s ciljem da se uz učešće popularnih međunarodnih muzičkih zvezda promoviše lepota turističkih destinacija i kulturna baština regiona. Projektom će u narednom periodu na inovativan način svetu biti predstavljene atraktivne turističke destinacije, i to kroz spoj muzike i kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

Emisija je snimana na Bačkoj tvrđavi, najbolje očuvanom srednjevekovnom utvrđenju u Vojvodini. Iza ove tvrđave stoji burna i zanimljiva prošlost, što je bila i jedna od tema emisije. Neizostavan deo je, kao i uvek, tradiocionalna kuhinja, a domaćin Bojan Ivković je svojim gostima spremao Balkanski lonac, u koji je svako ubacio svoj omiljeni začin i sastojak. Muzičari su uzvratili izvođenjem nekih od najpoznatijih pesama iz njihove karijere. Marko Louis otpevao je „Rockabye“ i „Vranjanku“, Mile Kekin „Na ovim prostorima“ i „Samo za taj osjećaj“, Rambo Amadeus „Vrijeme teče“ i „Teško, gorko, lako“, a Lajko Felix je gledaocima doneo svoja dva improvizovana live izvođenja.

Dok se krčkao Balkanski lonac, Bojan Ivković je sa svojim gostima razgovarao o njihovoj muzici, značaju Exita i generalno festivala za susrete sa ljudima iz regiona, kao i o promociji mira u regionu, što je deo Exitovog aktivizma preko 20 godina. Emisija je i edukativnog karaktera, jer s gledaocima deli legende o gradu Bač, poreklo izraza „mirna Bačka“ i upoznaje ih sa značajnim spomenicima kulture u tom području.

Incredible Destinations Events (Događaji na neverovatnim destinacijama) je partnerski projekat Fondacije EXIT i Parka Nacionalne baštine (ONTE) u Opustaseru, u Mađarskoj, a realizuje se uz podršku Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Emisija „Mirna Bačka“ je dobila podršku i od Ministarstva kulture i informisanja. U okviru projekta pokrenuta je i platforma incredibledestinations.events, na kojoj će se emitovati svi događaji sa ovog i sličnih projekata. Aktivnosti u okviru Incredible Destinations Events projekta teže ka uspostavljanju novog vida turističke promocije regiona, a u cilju povećanja broja posetilaca, te ekonomske i socijalne održivosti.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti. Za više informacija, molimo posetite internet stranicu Programa: www.interreg-ipa-husrb.com.