Murali u Novom Sadu: Najbolje od ulične umetnosti

Dok si u Novom Sadu, obavezno obići neke od najpoznatijih murala koji krase novosadske zgrade i zidove – pa čak i jedan košarkaški teren.

27. april 2021. — Autor: EXIT

Heroj među nama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? ? ? ? ? ? ? (@mr.roshpanonsky)

Jedan od najnovijih murala na ulicama Novog Sada govori o značaju radnika na prvoj liniji odbrane tokom pandemije koronavirusa, a nalazi se na uglu Kisačke i Dositejeve ulice. Mural pod nazivom „Za naše heroje“ prikazuje neimenovanog medicinskog radnika u društvu Marvel i DC superheroja, podsećajući nas na važnu ulogu koju doktori i ostalo medicinsko osoblje imaju tokom pandemije.

Umetnik: Uroš Štrboja

Umetnost nauke

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? ? ? ? ? ? ? (@mr.roshpanonsky)

Ukoliko se na putu ka Tvrđavi zatekneš na Bulevaru Mihajla Pupina, obrati pažnju na zidove oko sebe i pazi da ne propustiš mural posvećen naučniku po kojem bulevar i nosi ime. Nastao tokom Dana američke kulture u Novom Sadu i realizovan uz pomoć Grada Novog Sada i Amabasade SAD-a, mural nam pruža uvid u važne trenutke Pupinovog života.

Umetnici: Uroš Štrboja, Marthalicia Matarrita, Dister Rondon

Na domaćem terenu

U blizini novosadske gradske plaže Štrand i EXIT kampa nalazi se neobičan košarkaški teren. Nazvan „Bird Play“, ovo nije tipičan mural ali je, bez obzira na to, pravo umetničko delo. Živopisne boje terena u kontrastu sa sivilom i betonom novosadskog kvarta Liman sigurno će te privući da zaigraš basket dok si u prolazu.

Umetnik: Tony Star

Poznato lice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TKV (@kraljica_vila)

Naslikan na kraju 2019. godine, kao deo proslave Nove godine u Novom Sadu, ovaj mural ostavlja prolaznicima mogućnost da njegovo značenje protumače po želji. Autorka murala oslikala je lik svoje drage prijateljice što ga za nju čini još značajnijim. Mural ćeš pronaći iza glavne Pošte u Novom Sadu, u pešačkoj zoni uz nekoliko preostalih starih zanatskih radnji.

Umetnica: TKV

Kad mačke nema…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Artez (@artez_online)

Možda ćeš naići na mural pod nazivom „When the Cat is Away…“ dok šetaš ulicama u blizini glavne železničke stanice u Novom Sadu. Obavezno gledaj gore i nećeš propustiti mural sa potpisom čuvenog Arteza, čiji radovi krase zgrade brojnih svetskih metropola. Ovo delo oslikano je u saradnji sa Omladinskom prestonicom kulture OPENS 2019.

Umetnik: Artez

Svet simbola

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wuper Kec (@wuperkec)

Najnoviji dodatak mapi murala Novog Sada nalazi se na zgradi u Šafarikovoj ulici, pored Reformatorske hrišćanske crkve. Sa potpisom udruženja „Lančana reakcija“, mural sadrži brojne motive – psa koji simbolizuje odanost i prijateljstvo, jabuku kao simbol zdravlja i planete Zemlje i dečaka koji izgleda kao da se pita šta se oko njega dešava. Dok si u prolazu, produži ka Jevrejskoj ulici i ugledaćeš novosadsku Sinagogu, izgrađenu u periodu od 1906. do 1909. godine.

Umetnici: Dejan Ivanović, Vuk Đurić

Tekst: Aleksandra Gavrilović