Porukama mira otvoren EXIT! Danas na Tvrđavu stižu Nick Cave & The Bad Seeds!

Svečanom ceremonijom kojom su dominirale poruke mira, otkrivanje instalacije „Yellow submarine“ na Dunavu ispod Petrovaradinske tvrđave, simbolično puštanje 22 golubice i emotivni nastup DJ Mosea, sinoć je u 20 časova otvoreno 21. izdanje EXIT festivala.

8. jul 2022. — Autor: EXIT

Fantastična prva noć pred 42.000 fanova, u kojoj su nastupima dominirali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago, idealno će se nastaviti večeras kada stiže jedno od najvećih imena u istoriji rock’n’rolla.

Veliki Nick Cave i njegovi The Bad Seeds nastupiće večeras na Glavnoj bini EXIT festivala. Koncert koji se nestrpljivo čekao pet godina, glasan, besan i bez kočnica, praćen neverovatno vernom vojskom fanova, centralni je muzički događaj drugog dana na Tvrđavi i počinje tačno u 22 časa. Uz Cavea, glavna imena večerašnjeg programa čine Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i neuništivi The Exploited!

Po prvi put EXIT je sinoć imao dve ceremonije otvaranja, od kojih prvu na Pachamama bini od 20 časova, a drugu na Glavnoj u ponoć, uz vatromet. Događaj na Pachamami, nakon emotivnog govora Henry Ammara, obeležili su mladi rusko-ukrajinski par Marija i Ilija koji su nakon poljupca pustili simbolične 22 bele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira, ljubavi i jedinstva simbolično otvorili festival. Usledio je nastup DJ Mosea, jednog od najvećih globalnih imena „svesne“ muzike, i u ko-produkciji sa EXIT fondacijom, otkrivanje art instalacije „Yellow submanrine“, austrijsko-srpskog umetnika iz Graca Igora Fridriha Petkovića. On je statične stubove nekadašnjeg železničkog mosta na Dunavu, ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je više puta srušen, transformisao u podmornicu iz istoimenog legendarnog strip-filma Beatlesa u daleko vidljiv znak mira. Umetnik tako, kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezuje nekadašnji umetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih „EXIT“ generacija za mirom u Ukrajini i pomirenjem između naroda Ukrajine i Rusije.

Otvarajući dan Exita svojim nastupima pred 42.000 fanova definitivno su osvojili hip hop superzvezda Iggy Azalea, čiji je performans usledio upravo nakon svečane ceremonije otvaranja posle ponoći, ali i jedan od najpopularnijih DJ-eva na svetu, Afrojack, za vreme čijeg nastupa je Glavna bina bila prepuna fanova koji su sve hitove ispratili plesom, hajpom i sjajnim, festivalskim raspoloženjem. Megapopularna Australijanka, u razgovoru posle nastupa oduševljeno je za publiku izjavila „Wow! Kakva energija!“. Na glavnoj bini nastupio je i Jax Jones, koji je rekao da je presrećan i počastvovan što je po drugi put na Exitu, i što mu je mnogobrojna publika uzvratila energijom koju je nastojao da pošalje – „Bila je to savršena harmonija”, izjavio je posle nastupa.

Prvo veče festivala na Glavnu binu donelo je inspirisan nastup obožavane Senidah i premijerno izdanje koncepta Back To The Future – dvočasovnog showcase-a u kom je predstavljena fuzija oldschool zvuka hip hop veterana iz regiona i novog, nezaustavljivog trap talasa, a reakcije publike obećavaju svetlu budućnost ovakvom muzičkom konceptu!

Jedan od najvećih festivalskih plesnih podijuma, mts Dance Arenu, prve večeri obeležili su B2B nastupi koje su imali Adam Beyer i Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama’ Abdulhadi, kao i Eli Brown i Ilija Djoković, setovi nadolazeće velike techno zvezde Anfise Letyago i Humana Riasa, ali i live nastup Reiniera Zonnevelda, koji je EXIT nazvao jednim od najboljih festivala na svetu!

Drugog dana na Tvrđavi, Glavnu binu će uz Nicka Cavea i Masked Wolfa, svojim nastupima obeležiti Molchat Doma i Shouse, a obližnja mts Dance Arena će osim trojca Maceo Plex – Honey Dijon – Denis Sulta, biti u znaku i sjajne Brine Knauss.

Na Visa Fusion bini će se čuti raznovrsni muzički žanrovi, od hip hopa do trapa i electro popa, uz nastupe Prti Bee Gee-a, Smoke Mardeljana, Marčela, Bojane Vunturišević, Pocket Palme i posebnog Bassivity Showcase-a.

Explosive bina nastavlja da grmi uz headlinere The Exploited, Misconduct i Discharge.

Oaza alternativne elektronike, omiljena i apgrejdovana No Sleep Novi Sad bina na novoj, većoj lokaciji rejvovaće uz parišku underground Possession postavu i glavna imena kao što su Dax J, Hector Oaks, Parfait i Cera Khin.

Trap raj, Gang Beats bina dovodi više od deset izvođača, među kojima su i Crni Cerak & Lacku.

Jednodnevne ulaznice mogu se kupiti po promo cenama koje iznose 3.990 dinara za petak, 4.490 dinara za subotu i 2.990 dinara za nedelju. Za danas je u ponudi i Fan pit po ceni od 3.990 dinara. U prodaji su i dnevne VIP ulaznice, kao i četvorodnevni VIP paket po ceni od 41.000 dinara. Ulaznice su na festivalskim kapijama, na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.