The Exploited – istorija panka uživo

Moguće je da za 15 generacija, koji su postali „svesna bića“, od 1997. do danas, Edinburg znači – Trainspotting. I #1 i #2.

22. jun 2022. — Autor: EXIT

Ali, za prethodnih 18 generacija, Edinburg je definitivno, kada posmatramo pop-rok-kulturu, a ne prelepe zidine i građevine Starog grada – bend The Exploited. Jedan od retkih preživelih „dinosaurusa“ prvobitne pank-ere.

Dobro, pravovernici panka bi na ovo prigovorili da su The Exploited nastali tek 1979. godine, kada su se svi „prvobitni“ pank bendovi već raspali. I zaista, dok je ostatak Britanije i Evrope počeo da đuska u ritmovima Spandau Ballet ili Duran Duran, kada je već i Joy Division nestao sa scene, pojavljuju se 1981. godine, sa svojim debi-albumom, The Exploited. 

Album se zvao „Punks Not Dead“, i možda je baš on imao jednu od odlučujućih uloga u preživljavanju panka kao žanra. Izgledalo je da je to kratkotrajna moda besnih klinaca i Malcolma McLarena kao veštog manipulatora, ali je The Exploited pokazao da je pank tu da ostane i da pankeri nisu nikako mrtvi.

I ne samo to: The Exploited su postali jedni od najvažnijih nosilaca „Oi!“ podvrste panka koja je ujedinjavala pankere, skinhedse i svu besnu britansku omladinu, uključujući i fudbalske navijače. Pesme su im ispočetka bile dugačke tek nešto više od dva minuta (ili čak manje od toga), a vrvele su od energije i besa, sa simplifikovanim i brzoizmenjivim gitarskim akordima, bez rifova i sola. 

Ispočetka klasičan street punk bend, lagano su evoluirali, te su već 1987. postali crossover trash punk bend kada su izdali album „Death Before Dishonour“. U međuvremenu su imali „klasičnu pank-biografiju“ – kada su se pojavili, posle prvog albuma u slavnoj BBC-jevoj emisiji „Top of the Pops“, mnogi fanovi su ih se odrekli – toliko su ih percipirali kao anti-establišmentski bend. 

Ali The Exploited nisu baš „mirovali“ tokom 80-ih, u smislu muzičkih žanrova. Bend je objavio albume „Troops of Tomorrow” 1982, „Let’s Start a War” 1983. (posvećen protestu protiv Margaret Tačer) i „Horror Epics” 1985. Period između ovih albuma obeležen je velikim neskladom oko muzičkog pravca benda: gitarista Big John Duncan i basista Gari McCormack otišli ​​su da formiraju nove bendove, koje je frontmen Wattie Buchan opisao kao „bendove sa disko ritmovima i gitarskim soloima, totalno sr**e“. „The Massacre“ izdaju 1990. godine, a 2003. „Fuck the System“.

Bili su oduvek poznati kao ulični momci „bez dlake na jeziku“, a upada u oči njihovo nesuzdržavanje od eksplicitnih izraza neprihvatanja i mržnje: „Fuck the Mods“ je bila jedna od njihovih prvih pesama, u kojoj su se obrušili na omražene buduće „šminkere“ (tipa The Jam), zatim „(Fuck the) USA“, i legendarnu „Maggie (You Cunt)“, koju su obećali da će reizdati jednom kada Margaret Tačer umre. Dana 8. aprila 2013. godine, na vest da je Tačerka umrla, The Exploited su održali obećanje i postavili pesmu na svoj YouTube kanal i time zacementirali svoj status u buntovničkim krugovima širom sveta. Naravno, ne zaboravimo „Fuck the System“, kao ime albuma. Upečatljivo je da se imena njihovih albuma i pesama još uvek mogu naći kao grafiti na zidovima širom sveta, što govori o „večnosti“ njihove poruke. I njihova rima „Barmy Army“ ostala je za večnost.

Za divljenje je kako su uspeli da ostanu kultni bend u okviru pank scene, širom sveta, i koliko je njihova privlačnost među skinhedsima i besnom omladinom ostala nepromenjena poslednjih 40 godina. Iako poslednjih 19 godina nisu izdali nijedan studijski materijal, neprestano su na turama. Obrađivali su ih Ice-T, Slayer, inspirisali su Nirvanu, Metallicu, Queens of the Stone Age, Dropkick Murphys i Atari Teenage Riot, između ostalih. Njihovo zaveštanje je ogromno, a čas pank istorije uživo videćemo na Exitu, na popularnoj Đavi, 8. jula, na Explosive bini!

Tekst: Žikica Milošević