Upoznaj srpske bendove nominovane za HEMI muzičke nagrade 2022: Sana Garić, Vizelj i KOIKOI

Objavljene su nominacije za ovogodišnje HEMI muzičke nagrade, a Srbiju predstavljaju bendovi Sana Garić, Vizelj i KOIKOI.

22. mart 2022. — Autor: EXIT

Oni su među 27 izvođača i bendova koji dolaze iz devet zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija) i koji će učestovati u početnoj fazi HMA (HEMI Music Awards) 2022.

Po jedan bend iz svake države proći će u drugu fazu HMA i steći personalizovanu podršku, naprednu obuku i priliku za upoznavanje sa ljudima iz festivalskog, koncertnog, i muzičkog sveta. Pobednik treće, poslednje faze HMA biće predstavljen međunarodnoj publici učešćem na jednom velikom evropskom muzičkom festivalu. Takođe, ovaj solo izvođač ili bend dobiće promotivnu podršku i priliku da svoju karijeru podigne na viši nivo.

Upoznaj tri predstavnika Srbije na ovogodišnjim HEMI muzičkim nagradama.

Sana Garić: Beogradski elektropop/art-rok bend

Sana Garić je elektropop/art-rok bend iz Beograda, predvođen vokalom i klavijaturama istoimene muzičarke. U četvoročlanom sastavu su još i Miki Ristić na bas gitari, Feđa Tom Franklin za bubnjevima i Dušan Ristić koji svira gitaru. Bend kombinuje sintove i psihodelične melodije sa lajv instrumentima, a na svojim nastupima publici predstavljaju groove noćnih klubova, zarazne pesme i neobuzdanu elektro-pop energiju. U njihovoj muzici prepoznatljivi su različiti uticaji, od grupa Videosex, U škripcu, Denis i Denis, pa čak i prve faze Zane, dok je, u suštini, autetničnost sastava neosporiva i u muzičkom i u vizuelnom smislu. Bend je oformljen 2016. godine, kada objavljuju i debitantski album „Svet za nas“. Drugi LP, „Naočare za srce“, koji donosi kombinaciju svežih žanrova elektronske i plesne muzike, popa i art-roka, izdaju u decembru prošle godine. Produkciju, miks i mastering ovog albuma potpisuje Radan Đorđević Rahmanee.

Pored studijskog rada, iza sebe imaju regionalne turneje i nastupe na prestižnim festivalima kao što su EXIT, INmusic i Nisvill jazz festival, a ranije ove godine predstavljali su Srbiju na holandskom Eurosonic Noordeslagu, jednom od najvećih i najuticajnijih evropskih muzičkih festivala i konferencija. Frontmenka Sana Garić predano se bavi koncertnom aktivnošću i kroz saradnju sa drugim autorima i kao solo izvođačica, ali i različitim oblicima vizuelne umetnosti, što inkorporira i u spotove benda za koje neretko potpisuje i režiju i montažu.

Vizelj: Eksperimentalni alternativni rok sastav

Vizelj je beogradski eksperimentalni alternativni rok bend osnovan početkom 2013. godine, a četvoročlani sastav čine Aleksa Nedić (bas gitara, vokal), Veljko Milinković (gitara, vokal), Pavle Petrović (klavijature, sempler) i Jelisaveta Todorov (bubnjevi). Iza sebe imaju dva EP izdanja – „EP #1“ iz 2014. i „EP #2Superspektakl“ iz 2018., a album prvenac pod nazivom „Naj bolji“ objavljuju 2016. godine. Svoj drugi LP najavili su video singlovima „Ne vidim te od dima“ i „Šta je stid?“ objavljenim u jesen prošle godine, kojim su predstavili i novi zvuk benda.

Svoj zvuk opisuju uz pomoć tri reči: nabrijano, besno i električno, čemu će posvedočiti svako ko je prisustvovao makar jednom njihovom nastupu. Tokom njihovih koncerta ka publici lete novčanice sa likovima članova benda, Aleksa, Veljko i Pavle smenjuju se na instrumentima, a na vrhuncu nije moguće proceniti ko svira, ko se čijim instrumentima udara u glavu, niti ko je u šutki, a ko na bini.

Njihov talenat je prepoznao i beogradski kantautor, snimatelj i producent Nikola Vranjković, koji je izjavio da „Vizelj ima nešto što su imali i Šarlo Akrobata i rana Azra“. Njihova pesma „Nosorog“ pronašla je svoje mesto u seriji „Jutro će promeniti sve“ i na kompilaciji u izdanju PGP RTS-a. Aleksa Nedić i Veljko Milinković, bas i gitara i vokalisti sastava Vizelj, takođe su i među organizatorima Hali Gali festivala i istoimene kompilacije koja okuplja najrelevantnije mlade beogradske bendove.

KOIKOI: Psihodelični rok i elektronski ritam

KOIKOI je četvoročlani beogradski sastav koji kombinuje psihodelični rok sa elektronskim ritmom, new wave zvukom i etno i folklornim motivima. Članovi benda su Marko Grabež (vokal, gitara), Emilija Đorđević (bas gitara, vokal), Ivana Miljković (sintovi, vokal) i Ivan Pavlović Gizmo (bubnjevi i semplovi). Debitantski singl „Sutra“ predstavili su 2019, a album prvenac „Pozivi u stranu“, koji su objavili za Moonlee Records na leto prošle godine, ubrao je pozitivne kritike alternativne strane domaće i regionalne scene. Prepoznatljivi muzički uticaji kreću se od britanskog sastava The XX, preko Darkwood Duba i Petrola, pa sve do Chromaticsa i DIIV-a, a njihov zvuk opisuju kao „najprimamljiviju formu drugačijeg popa, radijski senzibilan i rokersko silovit, uvek pod velom hipnotičkog balkanskog melosa“.

U okviru promocije albuma imali su prvu regionalnu turneju na kojoj su obišli Skoplje i Ljubljanu, ali i nastupali na festivalima Europavox u Zagrebu i HaliGali u Beogradu. Krajem prošle godine svoj rad su široj publici predstavili i kroz Agelast Session, u okviru kog su nastupili u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Centar za razmenu muzičke inovacije – HEMI

Centar za razmenu muzičke inovacije (HEMI) je inicijativa 10 muzičkih organizacija iz Centralne i Jugoistočne Evrope, koju sufinansira program Evropske unije Kreativna Evropa. Cilj ove inicijative je razvijanje inovativnih poslovnih modela, koprodukcija i kopromocija novih događaja/proizvoda, stvaranje inkubatora za muzičke profesionalce i podrška izvođačima da zadovolje trenutne potrebe tržišta.

Saznaj više na: www.hemimusichub.eu

Tekst: Branislava Kolarov