Rege bina: Sloboda u korenima festivala

Mesto u kojem caruje duh Jamajke, a ponekad i fudbal – Wenti Wadada Positive Reggae stejdž!

22. oktobar 2021. — Autor: EXIT

Rege kultura je u korenima Exita – s razlogom. Rege nije samo muzički pravac, već društveni pokret koji se zalaže za ideje slobode, poštovanja, jednakosti i mira. Ovaj žanr je svoje važno mesto dobio na Exitu još 2001. godine, kada su organizatori tek počeli da razvijaju muzički profil festivala. Posvećenost regeu krunisana je 2018. godine nastupom Zigija Marlija na Glavnoj bini, kada se naslednik Boba Marlija savršeno uklopio u tadašnji moto festivala – EXIT Freedom.

Selecta Mik_V.Velickovic 1

Deo Exitove rege istorije je i izuzetno cenjeni izvođač Max Romeo, koji je prvo nastupio 2001. godine na Glavnoj bini, a zatim i na Fusionu 2009. Sa Fusion bine se širio duh regea i 2008, kada je na nju kročio Gentleman, nemačka zvezda, i jedan od najpoznatijih rege muzičara van Jamajke.

Rege boje – crna, crvena, žuta i zelena – ipak se tradicionalno brane na maloj, ali posebnoj Exitovoj bini, koja je smeštena na dobro poznatoj raskrsnici. To je mesto mnogih susreta, koje uvek prate poletni zvuci Jamajke sa koje je rege potekao, kao i lagani ples.

Deo Favente_V.Velickovic 13

Ska, roots reggae, dancehall i ragga neki su od muzičkih stilova koji su na ovu binu donosili strani i domaći izvođači, kao što su Steppa Style, Deadly Hunta, Deo Favente, Jah Messenjah Sound System, Fyah Sis, Smoke ‘n’ soul, Hornsman Coyote & Balkan Music Box Riddim, Irie Revolution Sound, Chay Nelle, Bush Mad Squad, Blend Mishkin, Ital Vision.

Spontanost i opuštena atmosfera po kojoj je ova bina poznata pokazala se u punom sjaju 2013. godine, kada je organizovan i takmičarski šou u kojem su glavnu ulogu imali posetioci – tražio se najbolji vokal, jamajčanski ples i jamajčanski MC govor.

Rege, fudbal i nasleđe Wentija Wadade

Svi su dobrodošli na rege stejdž, pa je tako na njoj svoje mesto našao i fudbal! Zanimljivo je da je rege ikoni Bobu Marliju fudbal bio skoro jednako važan kao muzika, a njegova pesma „Three Little Birds“ himna je fanova fudbalskog kluba Ajaks iz Amsterdama. Postojale su večeri kada je fudbal na Exitovoj rege bini preuzimao šou, pa su tako festivalski posetioci 2016. godine kolektivno gledali finale Evropskog prvenstva između Portugalije i Francuske.

Početkom te iste 2016. godine stigle su tužne vesti za Exitovu rege zajednicu. Preminuo je Wenti Wadada koji se izjašnjavao kao Srbin sa Jamajke, čovek koji je deceniju života posvetio razvoju rege bine, njen srdačni domaćin. Njegov entuzijazam i posvećenost stvorili su publiku koja godinama posećuje ovu binu, a koja od Exitovog izdanja 2016. ponosno nosi naziv – Wenti Wadada Positive Reggae.

Wenti Wadada EXIT Festival

Wenti Wadada je bio frontmen benda Positive Vibrations Movement, novinar, muzički producent, menadžer turneja, skaut novih muzičkih „prodidžija“ – praktično ne postoji kutak muzičke industrije koji nije istražio, i uloga iz koje je nije doživeo. Tokom jedanaest godina koje je proveo uz EXIT ostavio je dragoceno nasledstvo. Iza njega je ostala ogromna želja za napretkom mladih izvođača i pronalaženjem njihovog muzičkog kutka.

Wenti Wadada_Ana Perisic_EXIT Festival

Kada je opisivao svoj rad na Exitu i suštinu rege bine, akcenat je stavljao na mladost, talenat i svoju veru da mladi zaista mogu da promene svet. Zato će i posle njega ova bina biti u znaku mladosti, ali ne samo u smislu starosne dobi, nego kao sinonim za slobodu, ljubav, osmeh i snagu.

Tekst: Milica Dragomirović