X-Bass Pit: Skriveni dragulj za ljubitelje bass zvuka

19. oktobar 2021. — Autor: EXIT

Vežite pojaseve i spremite se za vožnju na 174 bita po minutu kroz X-Bass Pit – skriveni dragulj EXIT festivala posvećen ljubiteljima bass muzike!

Od brenda do samostalnog stejdža

Bernard Bodo -cocta Beats and Bass - DSC_3229

X-Bass Pit jedna je od najmlađih bina na festivalu, ali EXIT je oduvek imao sluha za drum and bass. Jedni od prvih stranih izvođača na festivalu bili su upravo legende žanra LTJ Bukem i Roni Size, a bas je tokom godina režao sa Glavne bine u okviru kasnonoćnog X-Bass programa. Ali, bilo je vreme za osnivanje festivalske bine posvećene isključivo bass zvuku. Kao uvertira te ideje, najpre je 2017. godine premijerno predstavljen Cockta Beats & Bass stejdž. Zbog velikog interesovanja i posećenosti ovog stejdža, koji je kombinovao dva vodeća žanra, bitovi i basovi su 2019. godine dobili samostalne bine.

Premijerni X-Bass Pit za deseti rođendan UKF-a

x-bas Milan Kovacevic (2)

Gigantska britanska drum and bass etiketa i globalni promoteri bass muzike UKF izabrali su 2019. godine EXIT festival kao savršeno mesto za proslavu svog 10. rođendana. Iste godine usledilo je i simbolično, premijerno predstavljanje X-Bass Pita, u znak proslave jubilarne desetogodišnjice vodećeg svetskog drum and bass kolektiva, ali i njihove isto toliko duge saradnje sa Exitom. U to ime, svetski poznati drum and bass producenti i DJ-evi prašili su sa dve festivalske bineMain Stagea, koji je tradicionalno ustupio prostor ovom žanru, i sa X-Bass Pita, čiji je lajnap kreiran upravo u saradnji sa UKF-om.

Domaćini X-Bass bine su članovi „drum and bass“ kolektiva Drop Sensei, promoteri žanra i tvorci legendarnih Šurenje i SHURIKEN događaja u Novom Sadu i šire

Upoznajte domaćine

010_X-Bass

Domaćini X-Bass bine su članovi drum and bass kolektiva Drop Sensei, promoteri žanra i tvorci legendarnih Šurenje i SHURIKEN događaja u Novom Sadu i šire. Ova organizacija se bavi promocijom žanra skoro deceniju unazad, a niz svetskih DJ-eva i producenata koje su tokom godina ugostili na svojim događajima daju garanciju kvalitetnog programa i na Exitovom X-Bass stejdžu. Oni su svoju EXIT avanturu započeli 2017. godine, kada su na Cockta Beats & Bass bini kao domaćini bili zaduženi za, razume se, bass deo programa.

Svetski poznati izvođači

04_X-Bass

Ljubitelji bubnja i basa kroz dva izdanja X-Bass Pita imali su priliku da čuju neka od najistaknutijih, svetski poznatih imena. Pod okriljem UKF platforme 2019. godine publici su se predstavili DJ i producent 1991, ruski dvojac Gydra, ali i žestoki Turno. Da drum and bass ipak ne karakterišu samo mračni i tvrdi bitovi, iste godine je pokazao melodični londonski duo Technimatic, dok je 2021. godine izdanje nove bass bine obeležio nastup Georga Roubinisa, koji se predstavio ispred grčkog dvojca Disphonia.

Jačanje lokalne „bass“ zajednice

synchronicity_x-bass_ervinkovac-07

Lajnap na X-Bass Pit bini uključuje mnoga lokalna i regionalna imena, pruža priliku mladim DJ-evima i DJ-icama, debitantima, ali okuplja i starije didžejeve i producente s dugogodišnjim iskustvom. Ovaj koncept doprinosi međusobnom povezivanju izvođača i jačanju drum and bass zajednice s obe strane DJ pulta. Publici su se na dosadašnjim izdanjima X-Bassa predstavili beogradski sastav Codex, mladi beogradski kolektiv Critical Bass, Synchronicity iz Niša, novosadski dvojac Baboon i kolektiv Drum Unit, osiječki Minimalist, kao i domaćini Drop Sensei, a iz godine u godinu na lajnapu je sve više novih drum and bass imena vrednih pažnje.

Tekst: Branislava Kolarov