EXIT kroz godine: 2006-2010

U nedeljnom serijalu tekstova „EXIT kroz godine“ otvaramo vremensku kapsulu i vodimo vas na putovanje kroz dve decenije istorije festivala.

5. novembar 2021. — Autor: EXIT

EXIT je od samog početka formirao identitet događaja koji prevazilazi okvire muzičkog festivala, uvodeći u svoju suštinu društveni aktivizam i mlade kao pokretače promena. Društvene kampanje koje interese i mogućnosti mladih ističu u prvi plan ustalile su se i osnažile u predstojećim godinama, od 2006. do 2010, kada su postale kredo festivala i deo EXIT tradicije. Tokom ovih pet godina, posetioci su mogli da čuju neka od vanvremenskih svetskih muzičkih imena, među kojima su Billy Idol, HIM, Wu-Tang Clan, Sex Pistols, Arctic Monkeys, Placebo i mnogi drugi.

EXIT 06 – Kampanja za ukidanje viza

Obraćajući se domaćoj javnosti i vladama u regionu, EXIT 2006. godine pokreće kampanju za ukidanje viza koje su u tom trenutku građanima Srbije bile neophodne za putovanje u gotovo sve evropske zemlje. EXIT ukazuje na to da zatvorene granice Balkan čine svojevrsnim getom. U središtu ove kampanje bila je želja da se mladima omogući da već u studentskim danima izađu u svet.

Na festival je iste godine došao evropski komesar za proširenje Oli Ren, a organizatori su mu dodelili plaketu počasnog građanina „State of EXIT“. Tri godine kasnije, na specijalnoj konferenciji za novinare u Briselu tokom koje je zvanično saopšteno da se ukida vizni režim za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, Oli Ren je pokazao uramljenu plaketu državljanstva „State of EXIT“. Istakao je da mu je ona poslužila kao inspiracija u procesu ukidanja viza. Na plaketi je pisalo: „Počasno državljanstvo State of EXIT nije obavezujuće za bilo šta osim za rad da se svet učini boljim mestom sa više slobode“.

Izvođači koji su obeležili EXIT 06 bili su Franz Ferdinand, Billy Idol, HIM, The Cult, ali i David Guetta koji će se, kako se kasnije ispostavilo, uvek rado vraćati na Petrovaradinsku tvrđavu.

EXIT 07 – Tolerancija i različitost

Sedmo izdanje EXIT festivala obeležila je kampanja MTV Movement, koja je promovisala toleranciju i različitost u Evropi. Bendovi Crazy Steps Crew, BBC, Flying Crew, URAN, Sekundarne sirovine i Magic Steps predstavili su na MTV Movement bini hip-hop romskih predgrađa Srbije, čudesnu mešavinu tradicionalnih romskih melodija i žestokih ritmova, uz tekstove na romskom, srpskom, nemačkom, švedskom i turskom. Nastupom na ovoj bini kampanju su podržali Tom Findlay (Groove Armada), Rob Garza (Thivery Corporation), Blackstrobe i mnogi drugi.

Jesen 2007. godine donela je izuzetno priznanje – EXIT je proglašen za „Najbolji evropski festival“ na ceremoniji „Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva“ (UK Festival Awards).

EXIT 07 okupio je snažnu svestsku hip-hop ekipu, koju su činili Wu-Tang Clan, Beastie Boys i Snoop Dogg.

EXIT 08 – Osnivanje fondacije

„Pronađite prvu osobu pored sebe koju ne poznajete, pogledajte je, dajte joj ruku i recite – volim te, jer ovo je EXIT“ – ovom rečenicom organizatori su publici poželeli dobrodošlicu na State of EXIT 2008. godine. Društvena strana osmog izdanja festivala bila je posvećena uključivanju Srbije u Evropsku uniju i aspektima evropskih integracija koji se tiču mladih – obrazovanjem, zapošljavanjem i viznim režimima.

Iste godine osnovana je i EXIT fondacija, čija je misija upravo iniciranje društvenih promena – povezivanje i razvoj mladih, promocija mira, zaštita životne sredine i unapređenje kreativnih industrija.

Tokom četiri dana festivala na 25 bina nastupilo je preko 600 izvođača, a EXIT 08 poneli su Sex Pistols, Marky Ramone, Manu Chao, The Hives i Nightwish.

EXIT 09 – Green Guerilla

EXIT 09 obeležila je jedna od najvećih društvenih kampanja festivala – Zelena Gerila. Posetioci su na festivalu mogli da preuzmu paket alata Zelene Gerile (EXIT Green Guerilla Toolkit), koji je skretao pažnju na individualnu odgovornost koju svako od nas ima u zaštiti životne sredine. Paket je sadržao podsetnike za gašenje svetla, uštedu vode i struje, motivisanje na vožnju bicikla i pešačenje, ali i šablone za grafite, postere i bedževe.

Ekološki projekat nastojao je da okupi, zainteresuje i pokrene što više mladih ljudi, da ih edukuje i snabde alatima za doprinos rešavanju problema u životnoj sredini. Zelena Gerila uticala je na javno mnjenje i svest, kao i na direktno rešavanje određenih problema, kao što je visoka javna potrošnja.

Vodeći izvođači devetog izdanja EXIT festivala bili su Lily Allen, Moby, Arctic Monkeys, Korn i mnogi drugi.

EXIT 10 – Jubilej

Jubilarno deseto izdanje festivala proširilo je njegov značaj izvan granica. EXIT je prepoznat kao jedan od najboljih događaja u jugoistočnoj Evropi na konferenciji „South East Europe Music Event“ održanoj u Sofiji, i četvrtu godinu zaredom našao se i u top 10 u kategoriji „Najbolji festival van Velike Britanije“ na Britanskim festivalskim nagradama.

Osim toga, EXIT je po drugi put nominovan i za „Najbolji evropski festival“ na Evropskim festivalskim nagradama. EXIT 10 obeležila su i dva važna društvena projekta. Prvi je stipendiranje studenata Univerziteta u Novom Sadu, koji je podrazumevao podršku studentskim projektima, finansiranje studijskih boravaka u inostranstvu i zapošljavanje studenata u okviru EXIT festivala. Drugi je projekat „Ambasadori regiona protiv droge“, koji je ujedinio istaknute sportiste, muzičare, novinare i druge javne ličnosti u kampanji za borbu protiv bolesti zavisnosti.


Deseto izdanje festivala ostalo je upamćeno i po već tradicionalno jakom muzičkom programu – hedlajneri su bili Mika, Placebo, Faith No More, The Exploited…

„EXIT kroz godine: 2006-2010“ drugi je u nizu tekstova kroz koje se jednom nedeljno upoznajemo sa istorijom i evolucijom festivala od njegovog osnivanja do danas.

Deo o počecima Exita od 2000. do 2005. godine pročitaj na ovoj stranici.

Nastavi da čitaš o EXIT putovanju kroz godine 2011-2015 na ovoj stranici.

Tekst: Branislava Kolarov