EXIT kroz godine: 2011-2015

U nedeljnom serijalu tekstova "EXIT kroz godine" otvaramo vremensku kapsulu i vodimo vas na putovanje kroz dve decenije istorije festivala.

12. novembar 2021. — Autor: EXIT

U prethodnim izdanjima serijala prisetili smo se ranih dvehiljaditih godina, i momenata koji su bili ključni za formiranje identiteta EXIT festivala, njegovog društvenog uticaja i muzičke evolucije. Predstojeće godine doneće R:EVOLUCIJU, a već renomirani višestruko nagrađivani festival postaće mesto gde nastaje muzička istorija.

EXIT 11 – Loud and Queer

Događaj „Loud & Queer Annual Awards“, održan u januaru 2011, doneo je Exitu nagradu za institucionalnu podršku LGBT populaciji u Srbiji. Iste godine, kreiran je „Loud & Queer Cruising Point“ – prva LGBT bina na jednom muzičkom festivalu u regionu. EXIT je nastavio tradiciju društvenih projekata – održan je drugi konkurs EXIT fondacije za stipendiranje studentskih putovanja, kao i druga EMC muzička konferencija.

Imena koja su odjeknula jedanaestim izdanjem EXIT festivala bili su Arcade Fire, M. I. A, Jamiroquai, Portishead, i mnogi drugi.

EXIT 12 – Youth Fair

Godine 2021. održan je Youth Fair, prvi Regionalni sajam omladinskog turizma i korak ka tituli Omladinske prestonice Evrope (OPENS), koju je grad Novi Sad zavredio kasnije, 2019. godine. Glavna festivalska bina postala je mesto gde nastaje muzička istorija – sastav New Order doneo je „Blue Monday“, najprodavaniji singl na vinilu od 12 inča svih vremena, a legendarni rokenrol sastav Guns N’ Roses preneli su publici svoj originalni hedonistički bunt i održali tročasovni spektakl poslednje festivalske večeri.

EXIT 12 obeležili su i nastupi grupa Duran Duran, Wolfmother, Gossip, ali i didžej setovi koje su doneli Sub Focus, Knife Party i čuveni dabstep producent Skream.

EXIT 13 – R:EVOLUTION i RE:BRAND SERBIA

EXIT R:evolucija, trinaesto izdanje festivala, trajalo je pet, umesto uobičajena četiri dana, donevši projekat RE:BRAND SERBIA. Festival je, kao retko koji brend Srbije, doprineo menjanju lošeg imidža zemlje i slanju pozitivne slike u svet, što je ozvaničeno platformom RE:BRAND SERBIA, koju 2013. godine osniva EXIT fondacija. U januaru 2014. EXIT je poneo titulu „Najboljeg evropskog festivala u 2013. godini“ na petim „Evropskim festivalskim nagradama“, sa više od 620.000 glasova publike iz celog sveta.

Vodeći izvođači 2013. godine bili su Atoms for Peace, Fatboy Slim, Chase & Status i Nick Cave and the Bad Seeds, koji se 2022. godine vraćaju na glavnu binu EXIT festivala.

EXIT 14 – EXIT Avantura i BE HUMAN

EXIT Avantura 2014. godine započeta je sloganom „Jedna avantura, dve države, osam dana i bezbroj sećanja“. Festivalsko leto prošlo je u znaku Exita, od festivala Rock@EXIT festival, na kojem su nastupili Queens of the Stone Age, Partibrejkers, Eyesburn, Ritam Nereda i Repetitor, do debitantskog izdanja Sea Dance festivala na beskrajnom jadranskom plavetnilu budvanske plaže Jaz. Program pomoći ugroženima od poplava obeležio je društveno delovanje EXIT fondacije 2014. godine, a najznačajnija akcija EXIT AID programa bio je BE HUMAN događaj, tokom kojeg je, za vreme trajanja Sea Dance Festivala, prikupljeno preko 140.000 evra pomoći za ugrožene.

EXIT Avanturi pridružila su se velika muzička imena – Damon Albarn, Hurts, Pet Shop Boys, Rudimental, Skrillex, Underworld, Example, Mark Knight.

EXIT 15 – 15 godina deljenja ljubavi

Festival je svoj 15. rođendan obeležio sloganom „15 godina deljenja ljubavi“. Te godine dodeljene su i prve Youth Heroes nagrade, nacionalno priznanje uspešnim mladim ljudima u oblasti obrazovanja i nauke, preduzetništva i kreativnih industrija, društvenog aktivizma, kulture i umetnosti. Na taj način, festival je nastavio da neguje tradiciju društvenog pokreta mladih, koristeći svoj uticaj da stvara nove generacije koje će svet načiniti boljim mestom.

EXIT Avantura nastavila se od Petrovaradina do Jaza, a na Exitu 2015. godine nastupila su vodeća imena svetske muzičke scene, među kojima Capital Cities, Faithless, Manu Chao, ali i grupa Motörhead kojoj je ovo bio jedan od poslednjih nastupa.

„EXIT kroz godine: 2011-2015“ treći je u nizu tekstova kroz koje se jednom nedeljno upoznajemo sa istorijom i evolucijom festivala od njegovog osnivanja do danas.

Deo o počecima Exita od 2000. do 2005. godine pročitaj na ovoj stranici.

Deo o nastavku razvoja Exita i periodu od 2006. do 2010. pročitaj na ovoj stranici.

Tekst: Branislava Kolarov