Discharge na Explosive bini: Bez kompromisa

9. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Jovan Ristić

Britanski hardcore punk sastav Discharge dobio je udarni termin ove subotnje večeri na Explosive bini. Publika je već bila propisno zagrejana nastupom benda Angelic Upstarts, čiji je nastup bio sjajna uvertira za ono što će uslediti. Ruku na srce, mali deo publike razišao se nakon prethodnog nastupa na samom početku svirke, što nije sprečilo ni publiku a ni bend da propisno zagreju već paklenu atmosferu na ovoj bini. Srećom, kako je koncert odmicao situacija se znatno popravila.

Njihove pesme gađaju pravo u poentu bez previše duženja i ubijanja u pojam. Upravo zato bend je imao šansu da publici predstavi oko 20 pesama iz diskografije koja broji sedam albuma, od kojih je poslednji End of Days objavljen prošle godine za izdavača “Nuclear Blast”. Čuli smo sve favorite među kojima su “Protest and Survive”, “The End”, “Hell on Earth”, “Ain’t No Feeble Bastard”, i “Never Again”.

Ovaj sastav je bez sumnje jedan od najuticajnijih punk bendova koji su mnogi bezuspešno pokušali da imitiraju, do te mere da je ceo žanr pod imenom discrust (ili D-beat). Ipak, Disfear, Disaccord, Distraught i drugi nisu imali ono što su originalni metal/hardcore velikani doneli na scenu. Njihov debi album Hear Nothing See Nothing Say Nothing iz 1982. godine bio je epitom anti-establišmenta, anti-muzičke industrije i anti-pravila koji mnogi velikani navode kao svoj glavni izvor inspiracije.

“Novo” meso u bendu, Jeff “J.J.” Janiak jurio je binom, a njegova mladalačka energija je prosto isijavala i pokrenula ostale, nešto starije članove. Iako je sa bendom samo tri godine, deluje kao da se energijom i stavom savršeno uklopio. Sa druge strane spektra je basista i originalni član “Rainy” Wainwright, za koga sam za trenutak mogao da se zakunem da je Keith Richards koji se jednostavno uželeo tvrđe svirke.

Muzika nezadovoljnih, muzika besnih i onih koji nisu spremni da prećute zapalila je publiku koja je sve svoje frustracije iskalila kroz šutku koja je trajala tokom celog nastupa. Nema sumnje da su nakon ovog nastupa otišli sa manje besa i sa puno utisaka.