Godine i godine prolaze, ali nikada ne blede – Years and Years

8. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Pavle Jakšić

Nekoliko kapi kiše, koje su propratile početak nastupa headlinera Main Stagea druge večeri, ipak nisu zaustavile bujicu energije koju smo čekali.

Years & Years su nam podarili zvezdano veče muzičke eklektike, elektopopa, R&B silueta, i zlatnih 90-ih godina prave house muzike. Uticaji Radioheda, Marylin Menson, bivše ljubavi Leonarda Cohena – Joni Mitchell, preko islandskog instrumentalnog genija Sigur Rosa, do produkcijskog mogula Timbalanda. Spomenućemo i uticaj grupe New Order, čiju je majicu nosio pevač Olly Alexander.

Bas gitarista Mikey napustio je Australiju i došao u London, gde je upoznao klavijaturistu Emrea, kasnije im se pridružuje Olly Alexander kao glavni vokal, i muzička saga mogla je da počne!

Grupa koja je sa hit hitom “Kings” dosegla mesto broj jedan britanske top liste singlova, učinivšI isto u još desetak zemalja, zaista je mogla da ponese breme i obavezu koju sobom nosi popularni Main. Lep kontinuitet, ako imamo u vidu dupke pun Wembley 2006. godine, kao i sjajan nastup na festivalu Lollapalooza u Berlinu. Pesma “King” je prvo aminovana od nikog drugog do čuvenog novinara kuće BBC Zejna Lava, koji ju je uvrstio u svoj “Hottest Record of The Day” portfolio.

Olly, Mikey, i Emre pokazali su nam da su mnogo više od svojih medijski najpropraćenijih numera – “King”, “Shine”, “Take Shelter”. Te pesme nisu izuzetak, one su pravilo. Čuli smo “Worship”, kao i “Traps” iz 2013. objavljen za “Kitsuné”, a istoimeni pariski kafić je naša topla preporuka, ukoliko budete u blizini čuvenog Palais Royala, gde ćete biti svedoci lucidne kreativnosti umetnika Daniela Burena.

Pesma  kojom su započeli svoju Exit avanturu, “Shine”, podsetila nas je na i na propratni video za istoimenu numeru, u čijem je kreiranju učestvovalo više od million i po gledalaca, koji su neposredno koncipirali i samu vizuelnu formu. Čuli smo i “Real”, pesmu sa štihom i pečatom “Y&Y”, čiji video budi uspomene na davnašnji hit grupe Chromeo “Night By Night”. Pesma “Meteorite” reprezentovala je album “Communion” iz 2015. godine, i svakako je dotakla nežniji pol, i dodatno ojačala neraskidivu vezu sa čuvenim serijalom o Bridžit Džons, u kojoj je bila jedna od najupečatljivijih muzičkih momenata. Numera “Desire” izazvala je tekstonski potres oduševljenja i polako najavila kulminaciju u vidu već spomenute megahit pesme “King”, kojom je završeno njihovo sjajno veče.

Olly Alexsander sebe ne štedi u promociji prava LGBT populacije. Dugo se borio sa bipolarnim poremećajem, ali je svojim optimizmom, koji smo itekako osetili, to uspeo da prebrodi. Njegovi kreativni vrhunci, kao da su nadjačali emotivne ponore u borbi iz koje je izašao kao pobednik. Utoliko te tople vibracije, koje smo od njih dobili, nekako više i cenimo. Jer, svi smo u životu dolazili u sumnje da li nam je čaša puna ili prazna. Ovakve priče o samospoznaji, i mirenju sa samim sobom nas jednostavno teraju da primetimo više vode u našoj životnoj čaši.

Nagrade i pune hale nužno ne nose sreću, istog mišljenja je i Olly, život čine lepim jednostavne stvari, one male, jer – nije li upravo jednostavnost carica lepih trenutaka!

 

close-link