Ratos De Porao na Explosive bini: Nezaustavljiva sila iz Brazila

8. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Jovan RIstić

Tik pred sam početak nastupa publika je sa susedne Noizz Future Shock bine, na kojoj su do tada nastupali domaćini iz sastava Piknik, bez žurbe migrirala na Explosive gde se scena spremala za nastup sastava Ratos De Porao.

Iako je drugo veče na bini Explosive obeležilo mnoštvo sjajnih, mahom žestokih i energičnih bendova, čini se da su se Ratos De Porao izdvojili od ostatka po više kriterijuma. Ova brazilska crossover thrash skupina po prvi put je u Srbiji, te je odziv bio na zavidnom nivou. Pored toga, ekipa koja se okupila na ovoj bini da isprati njihov nastup maksimalno je ispoštovala južnoameričke goste uz neizbežne šutke koje nisu jenjavale tokom celog nastupa od kojih se doslovno podigla prašina.

Ukoliko se do sada niste susreli sa njima, muziku benda Ratos De Porao odlikuje pre svega iskrenost, a posle toga i beskompromisni stav i energijom nabijena svirka. Iako nisu poznati kao zemljaci iz sastava Sepultura, Ratos De Porao su ništa manje važni za brazilski scenu. Njihov debi Crucificados Pelo Sistema iz 1984. godine je prvi HC/punk album objavljen na prostoru Latinoamerike. Od tada, Brazilci su objavili 14 studijskih i četiri koncertna albuma, te je publika na Exitu dobila dosta dugu lekciju iz istorije ovog sastava.

Pre samog koncerta sam čuo dosta o njihovim nastupima, ali ono što smo imali prilike da vidimo ne da se porediti sa onim što možete da pročitate. Već sa prvim taktovima, podrumski pacovi (kako glasi ime njihovog benda u prevodu) pokrenuli su prve redove, dok su oni u pozadini odmereno posmatrali i pozdravljali ovacijama.

Kroz oko sat vremena svirke, Ratos su nas provozali kroz svoju bogatu diskografiju uz kratke, brze pesme ne dajući publici skoro ni minut predaha, osim u par trenutaka koje je frontmen João Gordo iskoristio da se zahvali prisutnima. Uprkos suludim brzinama, njihova svirka bila je pod konac zategnuta i bez greške, a kombinacijom punk, metal i hardcore elemenata pridobili su dosta raznolike publike. Iako se do kraja svirke publika znatno razredila, oni koji su tu bili zbog njih nisu otišli razočarani. Ratos De Porao su se pokazali kao odličan izbor da pokrenu publiku, te ostaje da se nadamo da će njihov nastup na ovoj bini postati tradicija.