Totalna dominacija tehna na No Sleep Novi Sad

8. jula 2017. — Autor: EXIT

Piše: Nenad Šošić

Teme nultog i prvog dana na No Sleep Novi Sad bini bile su sporogoreća psihodelija i house euforija, dok je petak bio obojen tvrdim, mračnim i energičnim zvukom. Trodnevna dominacija tehna na #NSNS započeta je predstavljanjem uglednog belgijskog kluba Fuse za čiju su se uvertiru pobrinuli regionalni asovi Forest People i Klaus.

Briselski klub proslavio je četvrt decenije svog postojanja na festivalu EXIT i dokazao zašto važi za jedan od najuglednijih klubova u Evropi. Na ovom kultnom mestu 90-ih su vrteli Carl Cox, Laurent Garnier, Sven Vath i Richie Hawtin, dok ga danas pohodne nove zvezde kao što su Psyk, Antigone, Francois i Bjarki. Iz iste kuhinje nastao je čuveni I Love Techno festival, te dobro poznati miks CD-ovi sa prepoznatljivim Fuse znakom, koji i danas stoji na pločama njihove izdavačke kuće.

Belgijska institucija predstavila je svoje rezidente koji čine dvojac Pierre i Charlotte de Witte – tvorac najboljih žurki u klubu poslednjih 12 godina i zanosna 24-godišnjakinja sa vanserijskim umećem za pultom. Iako je Pierre daleko iskusniji u sferi di-džejinga, Charlotte je dokazala da ponekad i mladi talenti umeju da iznenade i preuzmu šou. Efektivan, precizan i nadasve moćan tehno minimalizam grofice de Witte zaveo je prisutne dok se bina velike zelene sove polako punila do svog potpunog kapaciteta.

Function važi za producenta čiji je zvuk isproduciran do najsitnijeg detalja. Suosnivač uticajnog kolektiva Sandwell District i vlasnik izdavačke kuće Infrastructure iz Njujorka dostavio je najčistiji zvuk tehna po kojem je poznat, te dokazao zašto je toliko cenjen u najvišim andergraund krugovima već dve decenije.

Sudeći po nikad punijem jutru na No Sleep Novi Sad bini, sa sigurnošću se može reći da će i naredna dva dana biti paklena! Na omiljenom festivalskom mestu skupljanja iskusnih klabera i rejvera nastupio je globalni tehno heroj Dax J koji je publiku momentalno osvojio trakom “Earthquake” u produkciji francuskog producenta Scan X. Dax Heddon na Petrovaradin se vratio nakon nastupa na myEXIT bini u okviru tradicionalnog Play at EXIT konkursa davne 2009. godine, nakon čega je uspedio njegov uspeh na planetarnoj tehno sceni, te nominacije za najbolju zvezdu u usponu od strane prestižnih magazina Mixmag, Groove i DJ Mag.

Avant Garde preuzima No Sleep 

Naredno gostovanje u okviru #NSNS koncepta “omiljenog kluba unutar festivala” prepušteno je londonskom promoteru Avant Garde koji će ugostiti ugledna imena andergraund miljea – Dr. Rubenstein, SNTS, Modulism i Marko Felinger preuzeće gramofone, dok su za live techno nastupe bukirani Bjarki i Vatican Shadow, te beogradski duo Monosaccharide.